Meggyőző érvekkel nyertek a tópartisok a Disputa vetélkedőn

Székesfehérvár - Fogyasztóvédelmi kérdésekről vitáztak diákcsapatok két napon át, kedden és szerdán a Civil házban. A Disputa vetélkedőn hat fehérvári csapat mérte össze tudását.

Lovász Lilla

A kiskereskedésekben jobb vásárolni, mint a multiknál - keddi ottjártunkkor ezt a tételmondatot kellett éppen alátámasztania az egyik csapatnak, míg a másik ellenérveit fogalmazta meg. A vitatkozók a régi görögök módszerével a meggyőzés művészetét gyakorolhatták, s egyben sok hasznos tudást szívtak magukba.
-  Nem először vagyunk vitaversenyen. Tavaly a drogról szólt a vetélkedő, de az idei fogyasztóvédelmi téma is érdekes. Sok olyasmin gondolkodtat el egy ilyen verseny, ami egyébként eszünkbe se jutna -  mondja Cseh Dorina, a Tóparti gimnázium csapatának tagja. Társa, Hodula Ildikó azt szereti a vetélkedőben, hogy közös fejtörésre sarkall. Egymást és persze  a vitapartnereket is jobban megismerik a résztvevők a versenyen.
- A későbbiek során sem vész kárba az itt megszerzett tapasztalat: elképzelhető, hogy olyan dolog ellen kell  érvelni, amivel esetleg nem értünk egyet. Ez pedig sokszor előfordulhat  az életben, ha például munkát vállalunk - teszi hozzá Hetei Tünde, a tópartis csapat harmadik  tagja.
 A szervezők szándéka pedig éppen ez, mondja Rózsás Ildikó, az Echo Innovációs Műhely szakmai koordinátora. Megtudjuk, három éve indították útjára a vetélkedőt, s a fogyasztóvédelmi téma azért merült fel idén, mert a fiatalok akár az interneten keresztül, akár napi vásárlásaik során egyre gyakrabban kerülhetnek szembe kényes kérdésekkel. 
-  A disputa a  vitakultúrát fejleszti. Verseny formája is létezik: ez adja a keretét a vetélkedőnek. A fogyasztóvédelmi tájékoztatás  nem hagyományos pedagógiai módszerekkel történik, így eredményesebb lehet. Fejleszti a diákok kommunikációs készségét, ezzel később jobban megállhatják a helyüket a vizsgákon vagy  a munkaerőpiacon.
A döntőt ma rendezték meg, a győztes a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola csapata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!