Kilakoltatták a cigányokat a Móri út 8-ból (frissítve: 17.10)

Székesfehérvár - Határozott lépésre szánta el magát a fehérvári önkormányzat, miután szerdán délelőtt 11 órakor kapott egy felszólítást az E.On-tól az életveszély azonnali elhárítására a romák lakta Móri út 8-as számú épületben.

Zsigó Ferenc

A csütörtök reggel kezdődött rendkívüli közgyűlésen a testület megtárgyalta a kiürítésre vonatkozó, soron kívül beterjesztett javaslatot, és 9 órára kivonultak a helyszínre a hivatal emberei, a rendőrök, a városgondnokság biztonsági őrei. Teherautókkal palánkokat hoztak, hogy a kiürítés után lezárják az ingatlant, megakadályozva az újabb esetleges beköltözéseket.
- Életvédelmi kérdésről van szó - nyilatkozta a helyszínen Bóka Viktor jegyző, aki elmondta, hogy a Kémény Zrt és az E.On már többször jelezte egyrészt a szénmonoxid visszaáramlást a kéményekből, másrészt az érintésvédelmi gondokat.
- Összesen harmincöt ember elhelyezését kellett megoldani, köztük 15 kiskorú van - tájékoztatott Takács Dénes, a polgármesteri hivatal lakáscsoportjának vezetője.
Mint kiderült, két család lakott jogcímszerűen a Móri út 8-ban - ők csereingatlant kapnak, a többiek jogcím nélküli lakók, lakásfoglalók voltak. Őket ideiglenesen - hat hónapra - elhelyezi az önkormányzat, ha nem tudnak rokonaikhoz, ismerőseikhez menni.
Kolompár Ernő, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is a helyszínen volt, és kifogásolta, hogy velük nem egyeztetett senki, véletlenül a buszon utazva vette észre, hogy valami történik a Móri út 8-ban.
- Gyorsan kellett dönteni és cselekedni, tegnap minden kollégámmal azon dolgoztunk, hogy el tudjuk helyezni a családokat, ezért nem volt idő az egyeztetésre - mondta a felvetésre Bóka Viktor.
Földi Zoltán, a környék önkormányzati képviselője kérdésünkre a történteket kommentálva elmondta, hogy reméli, véglegesen megoldódik ezzel az intézkedéssel a Móri út 8. hosszú évek óta húzódó problémája, megnyugodnak a környéken lakók is, és elhárul az életveszély, ami fenyegette az ott élőket.
Az épület jövőjével kapcsolatban Bóka Viktor elmondta, hogy a statikai vizsgálat eredményétől függően vagy felújítják, vagy elbontják az immár évek óta rosszemlékű  Móri út 8-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!