Hogyan gyilkolhatták meg Mátyás királyt?

Székesfehérvár - Jubileumot ülhetne az ismert rendőrségi szóvivő, Garamvölgyi László, aki reneszánsz királynagyságunkról írt legújabb, 25. könyve kapcsán fehérvári olvasóival is találkozott.

Kocsis Noémi

A könyvesboltba érkezett szerzőről először is tudni kell, ha beszéltetik, akár estig is maradhatna a közönség... Ám van is mit mondani új könyve témájáról - nevezetesen legnagyobb királyunk, Corvin Mátyás a történészek által ma is vitatott haláláról, de még inkább meggyilkolásáról. Eddigi iskolás ismereteinket ugyanis jócskán megcáfolja a tényköteteiben a kriminalisztikát is segítségül hívó, kizárólag magyar nagyságok életéről értekező Garamvölgyi.

- Mátyás király engem gyerekkorom óta foglalkoztat, de csak viszonylag későn, már a többedik könyvem megjelenése után tudtam időt szakítani arra, hogy sok-sok kutatás, levéltári búvárkodás, eredeti iratok és mások témába vágó könyveinek elolvasása után belekezdjek ebbe a kötetbe - mesélte az indíttatásról, hozzátéve: a Meggyilkolták Mátyás királyt című, nem véletlenül éppen Mátyás-napra megjelent kötetnek a sorsa is elég kalandos volt. A megrendelő kiadó csődbe ment, a megjelenés halasztódott, végül új kiadó gondozásában tudott napvilágot látni, még éppen a kitűzött napra.

- A téma szerintem hallatlanul érdekes - ajánlotta a fehérvári, dedikálással egybekötött könyvbemutatón az új kötetet a szerző -, s rá kell döbbennünk, valahogy minden bűnügyben ott van egy nő... Mivel a tények birtokában teljesen bizonyos vagyok benne, én bizony minden szívbaj nélkül ráhúzom a vizes lepedőt az elkövetőre, Beatrix királynéra. Úgy is mondhatnánk, az előre kitervelt gyilkosságért manapság életfogytiglanit kaphatna, csak hát, ugyebár, 500 év távlatából mindez elévült.

Garamvölgyi - akár a szintén sokévi kutatás után megírt, József Attila öngyilkosságát cáfoló könyvében - ezúttal is a kriminalisztika módszereivel jut el a megoldáshoz. A király megöletésének gondolata amúgy nem is annyira újszerű, a történészek több éve lebegtetik e verziót, melyet Garamvölgyi most cáfolhatatlan tényként közöl könyvében.

- Tudom, ezzel szembe megyek a teljes történész szakmával, de állok elébe, tessék, mérkőzzünk meg! Nekem megvannak a bizonyítékaim és tudom, hogy igazam van.

Garamvölgyi László a könyv utóéletéről is mesélt: tulajdonképpen hiányzik neki Mátyás király... Úgyhogy intenzíven dolgozik is következő, Semmelweis Ignác meggyilkolásáról szóló kötetén, de tervez hasonló kötetet Teleki Pál és Sarkadi Imre felderítetlen haláláról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!