Genius Apáczai Diploma Díjjal jutalmazták Bor József Dezsőt

Aba - Bor József Dezsőt Genius Apáczai Diploma Díjjal tüntették ki több mint 20 éves pedagógusi munkájáért. Családja igazi pedagógus dinasztia, az édesanya, a testvér és a feleség is pedagógusként dolgozik. A hivatástudat, a gyermekek iránti szeretet és tisztelet generációról generációra öröklődött.

Miskei Anita

A pedagóguspálya hivatást jelent, mert művelője arra törekszik, hogy a lehető legjobbat nyújtsa át tudásából. Az emberi életet a szeretet irányítja. A gyerek megérzi, ki az, aki szeretettel közelít hozzá. Szeretni annyi, mint feltétel nélkül rábízni magunkat a másikra. Rábízni abban a reményben, hogy szeretetünk majd szeretetet hoz létre a másik emberben is. A szeretet önzetlen és nem vár cserébe semmit. A szeretet igényli a fizikai megnyilvánulást: a simogatást és az érintést. Akkor lehetünk a legboldogabbak, ha létrehozhatunk valamit. Az alkotás az emberi lét legmagasabb formája. Bor József Dezső, azaz Dezső bácsi pedig tanári pályája minden pillanatában erre törekszik. Nem csak kollégái, de tanítványai is így vélekednek. Mint a 8. osztályos Bozai Bertram, akinek már szüleit is tanította. Hiszen Dezső bácsi 1976 óta dolgozik az Aba Sámuel Általános Iskolában, 2011 szeptemberétől a Perkáta-Nagykarácsony-Aba ÁMK Aba Sámuel Tagiskola alkalmazottja.

Bor József Dezső földrajz-testnevelés szakos tanárként és diákönkormányzat vezetőjeként több generációt oktatott és nevelt. Ma már egykori tanítványainak gyermekei járnak hozzá.

Osztályfőnöki munkájának elsődleges feladata a tisztelet kialakítása a gyermekekben a szüleik, testvéreik és nevelőik iránt.

Előfordul, hogy a szülők a tiszteletet nem alakítják ki a gyermekeikben. A pedagógus feladata e hiányosság pótlása a nevelés különböző eszközeivel és a személyes mintaadásával. Rendszeres kapcsolatot ápol a szülői házzal, családlátogatások alkalmával megismerkedik a családtagokkal, fogadóórát, szülői értekezletet tart.

A diákönkormányzat vezetőjeként nyaranta nyári táborokat szervezett, ezáltal lehetőség nyílt a gyermekek számára, hogy Magyarország különböző tájegységeivel ismerkedjenek meg. A nyaralások alkalmával meglátogatták a települések nevezetességeit, előadást hallgatnak meg a helytörténetről, megismerkedtek növény, -állat, -madárvilágával.

Az intézmény dolgozói szerint Bor József Dezső igazi tanár személyiség, aki méltán vívta ki a szülők, nevelők, az iskolavezetés és a település elismerését. 2000-ben az abai Kultúráért és Közösségért elismerést vehette át kiemelkedő kulturális és közösségi munkájáért. Az általa vezetett Aba – Sárvíz FC labdarúgó csapat eredményes munkáját szintén ezzel a díjjal jutalmazták.

Közösségi emberként a csapatsportot részesíti előnyben. Szakképzett edzőként a labdarúgás a legnagyobb kihívás az életében. Minden idejét az ifjúság közösségi sportjának szenteli, és az iskola, település hírnevének öregbítését tartja szem előtt. Felnőtt labdarúgó csapata a megyei osztályban szerepel. Fejér megyei utánpótlás válogatottjaival többször szerepeltek a határainkon túl, nemzetközi tornákon.

- Földrajz órán kiegészítésképpen a focicsapatokról is szó esik például, hogy a tanult országnak milyen híres csapata van - árulta el a 8. osztályos Filotás Kornélia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!