A Fejér megyei agronómus-énekes meghatotta a Csillag születik zsűrijét

Alcsútdoboz - Olvasóink már ismerhették lapunkból a Csillag születik tehetségkutató versenyen berobbant tenort, írtunk róla többször. Az agrármérnök a megyei földhivatalban dolgozik, szabad idejében énekel, s egycsapásra országos hírnévre tett szert Bagó dalával.

Zsohár Melinda

János bátorsága és nyugalma volt leginkább szembeszökő. Bátorsága, hogy olyan versenyre nevezzen egy százhúsz éves operett-dallal, ahol az ultramodern műfajok, divatos irányzatok felől dörömbölnek a hírnévért fiatalok. Mészáros János Elek mégis elvarázsolta a televízió nézőit, a helyszínen a közönséget, s nem utolsó sorban a zsűrit, amelynek négyeséből hárman egyértelműen a tovább juttatása mellett voksoltak. Hernádi Judit elismerően bólogatott, Pokorny Lia mélyen meghatódott, amit meg is köszönt, s Hajós András sem leplezte először meglepetését, majd váratlan elérzékenyülését. Igaz, Puzsér Róbert indoklás nélkül mondott nemet a dalra és előadójára, de ez nem módosította a többiek döntését.

- Már korábban is biztattak ismerősök, barátok, hogy jelentkezzem a Csillag születikbe - mondja alcsútdobozi otthonukban Elek -, s végül rászántam magam a nevezésre. 

Nehéz volt összehozni vele a találkozót, mert a március-április mindig mozgalmas a tavaszi munkák miatt, most pedig még inkább megsűrűsödtek az események. Elek okleveles agrármérnök, talajtani szakmérnök, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatalának főtanácsosa - hivatali munkaidőben. És utána Alcsúton a cserhegyi szőlejét gondozza, amit még az azóta örökre eltávozott édesapjával telepítettek, ám konyhakertet is művel, mert amint mondja, mindez a vérében van. Hajnali ötkor kel, teszi a dolgát, énekel az etyeki Signum kórusban, s a hangját képezni jár Nádor Magda operaénekeshez. Persze egymásnak adják a kilincset nála, illetve a telefont és a kamerát az újságírók, hogy faggassák: miként került ily rendhagyó „figura”, személyiség, s miként aratott ekkora sikert az RTL Klub fényeiben,

- Csak azt tudom adni, ami vagyok - mondja csöndesen, szerényen. - Elvakítottak a lámpák a színpadon, nem láttam a közönséget, csak a mély csöndet érzékeltem, ami pontosan mutatja: történik valami. S ez az igazi ajándék az előadónak. Persze, meg akarom nyerni a versenyt, ha egyáltalán eljutok odáig - teszi hozzá félmosollyal. - De én már nem veszíthetek. Bármi történik, az a lehető legjobb lesz - fogalmazza meg életbeli filozófiáját is, amelyet hite erősít nap mint nap. Nem dicsekvő, hanem magabízó és kitartó. Nehezen hozható ki a sodrából, s mint aféle nagytermetű férfi, szelíd nyugalma rendíthetetlenséget sugall. A bajuszpödrést pedig a kamerák bírták nagyon nála!

Édesanyjával és nővérével él Alcsútdoboz fő utcájának egyik családi házában, azon a telken, ahol őseit vissza tudta keresni az 1760-as évekig. Alig tíz esztendeje kezdett el énekelni komolyan, de amúgy mióta az eszét tudja, dalolgat. S mindig szerette a nótákat, az öregek dalait, nem gondolta sosem, hogy „korszerűtlenek”. Elismeri, ő konzervatív, a tradíciók őrzése értelmében. Ahol alkalma kínálkozik, a magyar értékeket kívánja közvetíteni, s a szép opera áriák is közel állnak alkatához. Kacsóh Pongrác-Heltai Jenő János vitéz című daljátékából Bagó dalát vitte az RTL-válogatóra, amit a látottak szerint az ifjú közönség sem talált „porosnak”.

Édesanyja és nővére, a két Eszter újra és megnézik a videót a RTL-es szereplésről. Nem unják meg, sokadszor is csorognak a könnyeik. Nagyon büszkék Elekre.

- Bagót nem Petőfi írta meg, a szövegkönyv teremtette, nagy sikert aratván 1904-ben a Király Színházban vele. A hangmagassága pedig ott végződött, ahol az enyém kezdődik - mondja, s nem titkolja: bízik a folytatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!