Világnapi kalapkaland

Székesfehérvár - Az idegenvezetők világnapján délelőtt, délután több csoportban, szakavatott idegenvezetők mutatták be Fehérvárt a székesfehérváriaknak. A szeles idő ellenére sokan jöttek.

zaol.hu


Budapest, Eger és Veszprém mellett Székesfehérvár is csatlakozott az Idegenvezetők Világnapjának rendezvényeihez. Ez a nap adta az apropót ahhoz, hogy a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében vezetett túrák induljanak vasárnap Székesfehérvár belvárosában.
A délelőtt tíz órakor induló idegenvezetésre szép számmal érkeztek a kíváncsi székesfehérváriak. A csapat egyik fele a Bazilika felé vette az irányt, másik fele pedig a Korok, kalapok című, már csak holnapig  látható  divattörténeti kiállítás kedvezményes megtekintésére indult.
Az első csoport tagjai megtudhatták például, hogy a Szent Imre templom oldalán lévő feszületet (pontosabban annak eredetijét) Fadrusz János készítette, mégpedig úgy, hogy  mivel nem talált modellt  magát fotóztatta le egy kereszten, s ez alapján mintázta meg Krisztust. A kissé szeles séta során a belváros épületei  mellett az azokhoz kapcsolódó anekdotákkal is megismerkedhettek a résztvevők. Mivel e sorok szerzője két helyen egyszerre nem tud lenni, úgy döntött, átsiet a kalapkiállításra is.
Nem bánta meg, hiszen a divattörténeti kiállítás rendezője, Csendes-Erdei Kata restaurátor lebilincselő módon kalauzolta a vendégeket  a divat világában.  Lehet, hogy sokan emlékeznek rá: 2009-ben nagy sikert aratott a régi táskákat bemutató kiállítás, amit a korabeli cipők tárlata követett,  a mostani, fejdíszeket bemutató tárlat pedig november óta látható  a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.
A kiállítás elején sokan rácsodálkoztak Blaha Lujza festett főkötőjére, ám a századelőre inkább a terebélyes kalapok voltak a jellemzőek. A Párniczky-féle gyűjtemény fotóin megnézhettük a századelő híres operaénekeseinek kalapkölteményeit, s mint Csendes-Erdei Kata bemutatta,  ebben az időben a szó eredeti értelmében vett kalap helyett szalagszobrokat hordtak a fejükön. Az 1920-as évekre megváltozott a kalapdivat, a nagy florentinkalapok eltűntek, helyüket a fejhez simuló turbánok vették át, amelyeket azért szigorú rend szerint illett hordani, a tervezők azt is megmondták, a fültől hány centire illik tenni a költeményt.
Szeleczky Zita vörösbársony kalapja, Kiss Manyi egzotikus szalmakalapja mellett egy igen érdekes fotóra is rácsodálkoztak a kiállítás megtekintői: a Szomszédok sorozat Lenke nénijét, Komlós Jucit ábrázolja a fénykép, mégpedig igazi dívaként, sejtelmes kalapban.

Címkék#kalap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!