Tűz Lepsényben: a család számíthat az önkormányzat segítségére (frissítve)

Tegnap este Lepsényben az Arany János utcában kigyulladt egy lakóház egyik szobája. A kiérkező rendőrök kimentettek az égő szobából egy férfit, ám sajnos életét vesztette.

Koppán Viktor Dávid

Csöndes az Arany János utca, nincs mozgás. Mi történt itt az éjjel? Átellenben talicskát tol valaki az udvaron, de mire odaérek, már nem látom sehol. Kiáltásomra senki sem jön elő.

Leparkolok a ház előtt, becsengetek. Az idős férfi a kisajtóig ballag, a kapubejáróban beszélgetünk - tartja magát. Szavaimat üresnek, részvétnyilvánításomat sutának érzem. Mit is lehet ilyenkor mondani?

Fia vasárnap délután öt óra körül ért haza, le is feküdt a szobájában - mondja csöndesen. Este háromnegyed kilenc tájékában arra ébredt, valahonnan füst jön. Benyitott, a szoba lángokban állt, a sűrű füst fojtogatni kezdte. Másik fiával együtt vödörrel vitték a vizet, s megkezdték az oltást.

Rám néz, hallgat. Kézfejével a szemét törli

Lepsényben vasárnap este egy családi ház gyulladt ki, az Arany János utcai épület egyik szobájában a berendezési tárgyak égtek - a hivatalos jelentésről a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól értesültünk. A tűzoltó egységek megérkezése előtt a házból a rendőrök egy férfit hoztak ki, akinek az életét a mentősök már nem tudták megmenteni. A tüzet végül a polgárdi önkormányzati és a siófoki hivatásos tűzoltók oltották el, a tűz keletkezésének okait, körülményeit a megyei katasztrófavédelem vizsgálja.

Kiss István polgármestert éjjel tizenegy óra után értesítették. Részvéttel szól a tragédiáról, s leszögezi: a család számíthat az önkormányzat segítségére. A ház lakható, az egyik szoba kivételével - teszi hozzá. Nem tudják a faluban, hogyan, miképp történhetett.  

A füst csípte a szemüket - kezd neki újra a 70 esztendős férfi, majd másra tér rá. Fia cigarettázott - mondja, kézmozdulata félbe marad, menne már - ...mikor egy apa elveszti a gyerekét - a megkezdett mondatot nem folytatja. Elköszönünk egymástól, tétován indul befelé.    

Füstmérgezés okozhatta a férfi halálát

Vasárnap este 9 óra 15 perckor érkezett a jelzés a polgárdi rendőrőrse, mely szerint Lepsényben egy lakóházban tűz keletkezett - tájékoztatott Farkas János rendőr főtörzszászlós, polgárdi körzeti megbízott, aki kollégáival azonnal indult. A helyszínre érve kiderült, hogy egy lakóház egyik szobájában, ahol egy férfi tartózkodott, tűz keletkezett. A szintén otthon tartózkodó apa megpróbálta eloltani a tüzet, ám a bent lévő férfit az égő szobából a négy polgárdi rendőr húzta ki. A kiérkező mentők az életét már nem tudták megmenteni, az újraélesztés ellenére sem. Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról tájékoztatott: a tüzet végül a helyszínre riasztott polgárdi és siófoki tűzoltók oltották el. Keletkezésének okét szakértők vizsgálják.

Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő hétfőn közölte: a házban két férfi élt édesapjukkal. Az elsődleges adatok alapján az egyik férfi ágyán lévő paplan kezdett el lángolni, majd a tűz terjedni kezdett. A házban tartózkodók megpróbálták eloltani a tüzet, de nem sikerült nekik, így a közelben lakóktól kértek segítséget.

A polgárdi rendőrökhöz negyed tízkor érkezett a riasztás, ők két szolgálati gépkocsival elsőnek érkeztek a helyszínre. Ott azt látták, hogy két férfi a ház előtt áll, és egyikük azt kiabálja: a testvére még benn van a házban, miközben onnan sűrű füst gomolygott kifelé.
A rendőrök az egyik ablakot betörve, valamint az ajtót kinyitva kereszthuzatot csináltak, majd a házban lévő PB gázpalackot kihozták a lakásból. Ekkor vették észre az egyik szobában a földön fekvő férfit, akit kihúztak a teraszra, majd átadták a helyszínre érkező mentősöknek, akik megkezdték a férfi újraélesztését, mivel életjelet nem adott magáról. A 37 éves férfi életét azonban már nem tudták megmenteni. Az elsődleges adatok alapján halálát füstmérgezés okozta.
A tüzet végül az időközben helyszínre érkező Polgárdi Önkéntes Tűzoltók oltották el.        

A tűzvizsgáló-ügyeletes elsődleges megállapítása alapján ágyban dohányzás következtében ütött ki a tűz. A tűz, valamint a rendkívüli haláleset körülményeit a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya közigazgatási-hatósági eljárás keretében szakértők bevonásával vizsgálja.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!