Több száz családot raktak tehervagonra

Mór - A móri svábok kitelepítésére emlékeztek hétfőn a kisvárosban. A Lamberg-kastélyban február 16-ig még megtekinthető az a kiállítás, amely a Duna-menti németség történetéről szól.

B. Kiss László

A móri Millenumi parkban található a kitelepítési emlékmű. Itt rendezett hétfőn megemlékezést és koszorúzást a német kisebbségi önkormányzat. Az ünnepség szónoka Erdei Ferenc,  a kisebbségi önkormányzat elnöke volt, aki  rendhagyó módon  németül beszélt, és szavait nem tolmácsolták a maroknyi megemlékező számára. Fejér megyében a németek kitelepítése 1946-ban, a váli medencében kezdődött, Mórról pedig 1948. februárjában indultak meg Németország szovjet megszállási övezete felé az emberekkel zsúfolt vagonok. Elsősorban az 1941-es népszámláskor magukat németnek vallókat, a Volksbund és a Waffen SS tagjait telepítették ki. Móron a kitelepítés legfőbb oka az volt, hogy kellett a hely azoknak a Felvidékről kiebrudalt magyaroknak, akik a  csehszlovák és a magyar állam között kötött  lakosságcsere egyezmény miatt kényszerültek elhagyni otthonukat - tűnt ki Erdei Ferenc szavaiból. A németek kitelepítése miatt többen tiltakoztak, így felemelte szavát például Svoy Lajos fehérvári megyéspüspök is.  Mórról  összesen 436 családot, 1349 személyt    telepítettek ki. A településen a vagyonelkobzás 525 házat és 5397 kataszteri hold földet érintett. A megyében 10 ezer 628-ra rúgott a kitelepített németek száma.


A Duna-menti németek történetéről egyébként vándorkiállítás is megtekinthető a Lamberg-kastélyban. Az  anyag az ulmi Duna-menti Németek Központi Múzeumából érkezett, és több, színes tablón vázolja fel a török idők után a Magyar Királyság területére  betelepített németség történetét. A február 16-ig megtekinthető kiállítás tablóinak német nyelvű szövege magyar fordításban is olvasható. A tárlatot a  művelődési intézmény különösképp ajánlja a diákok figyelmébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!