Tényleg elkezdődik a Fő utca felújítása

Székesfehérvár - Átadták a Fő utcát mint munkaterületet annak a kivitelezőnek, aki elvégzi a vízvezetékek és a szennyvízcsatorna felújítását. Ezzel párhuzamosan zajlik a díszburkolatra vonatkozó közbeszerzés.

Házi Péter

Sikeres volt a közbeszerzés, így megvan az a cég, amely elvégzi a Fő utca alatt futó, igencsak elöregedett közművek felújítását. Ezt követheti majd az új díszburkolat kialakítása. A felújítást végző Konstruktőr Kft. szerdán vette át hivatalosan a munkaterületet. Mint az átadáson elhangzott, amint nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, azonnal elkezdik a kivitelezést, hogy tartani tudják a szerződésben foglalt júniusi határidőt. 
 A most elinduló víziközmű rekonstrukciós munkák gyakorlatilag a teljes Fő utcát érintik,  a  gerincvezetéken kívül átépítik  a csatlakozó utcákra való rákötéseket, valamint a Várkapu utca és az Ady Endre utca csatlakozását egy hosszabb szakaszon. Kivitelezéskor a házi bekötő vezetékek cseréje is megtörténik. Lesznek olyan szakaszok, ahol nem kell nagy gödröket ásni:  a Marosi Arnold utca és a Mátyás Király körút közti szakaszon befűzéses technikával újítják fel a vezetéket. A Juhász Gyula utca  és a Dr. Koch László utca között viszont komoly árkokat kell ásni a Fő utcán.  A Vörösmarty Színház előtti szakasz átépítése már korábban megtörtént. A házak   vízellátását illetve szennyvízelvezetését ideiglenes vezetékekkel biztosítják majd.
 A szennyvízcsatorna-rekonstrukció szintén két ütemre bontható. Kitakarás nélküli technológiával  épül a Juhász Gyula utca-Ady Endre utca, valamint az  Országzászló tér - Dr. Koch László utca közötti szakasz. Nyílt árkos rekonstrukcióban pedig az Ady Endre utca-Országzászló tér, valamint a Színház utca-Mátyás király körút közötti szakasz készül.   Ezek a munkák várhatóan júniusig tartanak, majd ezt követően kezdődhet meg a térburkolat lerakása.
 Mint megtudtuk, a vezetékek átkötési munkái során - a lakosság  előzetes tájékoztatása  mellett  - előfordulhat, hogy rövid ideig nem lesz víz vagy nem működik a csatorna, amiért az érintett lakók türelmét kérik. A felújítás alatt az ígéretek szerint végig megközelíthetőek lesznek az épületek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a város által a díszburkolat kialakítására kiírt közbeszerzés dokumentációjában a többi között  nyolc  centiméter  vastag természetes gránitburkolat építése szerepel közel nyolcezer négyzetméteren utcabútorokkal,  de ezer négyzetméternyi dekoratív világítás is, továbbá egy 82 négyzetméteres interaktív szökőkút megépítését is el kell végeznie majd a nyertes cégnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!