Téli örömök a fogvacogtató hidegben - elő a fakutyát, korcsolyát!

1987 januárjának telére sokan emlékezhetnek - hatalmas hó borította az egész országot. Akkoriban mind minimum, mind maximum hőmérsékletekben évszázados rekordok dőltek meg. Sőt, a Duna víztükrének egy részét is jég borította. Az elmúlt napokban ha rekordok nem is dőltek meg, de legalább a Velencei-tó tükörsimára fagyott.

Miskei Anita

Különleges izgalomban tartotta a meteorológusokat az elmúlt napok időjárása. Sokak szerint ugyanis mínusz 25 fok is lehet az elkövetkezendő napokban, e mellé pedig rövid időn belül akár 20-30 centi hó is hullhat. Enyhülésre jövő csütörtökig nem lehet számítani - mondták a meteorológusok a hét közepén.

- A jelenleg várható havazás kapcsán egyre többen emlegetik fel az 1987-es nagy havazást, nem véletlenül - állította Kiss Róbert amatőr meteorológus. - A jelenlegi helyzet sokban hasonlít az akkorihoz. Nagy hó biztos lesz, a kérdés az, hogy hol? 1987 január elején a mostanihoz hasonlóan nagy mennyiségű,  hideg levegő halmozódott fel Észak-Európában, ami  bejutott a Kárpát-medencébe is. Ezzel egy időben egy mediterrán ciklon alakult ki a Genovai öböl felett, ami dél felől nagy nedvességtartalmú és enyhe levegőt szállított  észak felé. A két ellentétes légtömeg éppen hazánk felett találkozott, az egyik legemlékezetesebb hazai havazást idézve elő ezzel. Emlékeim szerint a havazás 1987. január 6-án kezdődött, 10-én már az egész országra kiterjedt és több helyen majd' három napig egyfolytában hullott a hó - mesélte Róbert.        
Az amatőr meteorológus szerint mindössze néhány napra előre ígérhetnek  pontos időjárást. A mostani  épp oly izgalmas, mint például a nyári viharok.

A téli sportok szerelmesei persze már nagyon várták a csípős hideget, a havat. A megyében síelésre ugyan nincs igazán lehetőség, de sokan választják a bánkúti, eplényi pályákat. A szánkózókat, fakutyázókat, korcsolyázókat és a jégvitorlázás kedvelőit a Velencei-tó várja.

- Válasszunk egy természeti tüneményt, a  Velencei-tavat! Hódolhatunk itt az egészséges életmódnak, barátainkkal, családunkkal közösen kapcsolódhatunk  ki - emelte ki Turbók János, az Agárdi Popstrand főrendezője. Aki mindig azt hangsúlyozza, élvezzük a magyarországi telet. - Harmincnegyedik szezonunkat töltjük itt Agárdon, szinte a tó minden rezdülését ismerem. A legfontosabb, hogy szeressük és tiszteljük a természetet. Csütörtökön már nyolc centiméter vastag volt a jég a tavon, pénteken pedig 10 centire duzzadt vastagsága. Ráadásul tükörsima a jég - figyelmeztetett Turbók János. Megjegyezte, ritka jelenség ez, látni a halakat, s a hullámzó vizet a vastag jégpáncél alatt.  A jég szinte balesetveszélyes, jobban oda kell figyelni -  mondta, majd megjegyezte, azt sem bánják, ha hó is hullik. - Már megszerveztük a csapatot, akik segítenek megtisztítani a popstrand előtti jégterületet, ha szükséges. Ugyanakkor mindenki  hozhat hólapátot! Arra azonban ügyelni kell, hogy a biztonságosan korcsolyázható területeket ne hagyjuk el. A nádasok, a hajóállomás környékét érdemes elkerülni, ahogyan sötétedés után sem szabad a jégen tartózkodni - mondta a popstrand főrendezője. Turbók János nem csak a korcsolyázók, sportolók szórakoztatására ügyel, hanem biztonságukra is. Melegedővel, zenével, jó hangulattal várják a családokat. Emellett biztonságos lejárón közelíthetik meg a sportok kedvelői a jeget, s a bajba jutottakon is szinte azonnal tudnak segíteni.
 - Biztonsági létrát, léceket tartunk a stég alatt, bárki hozzáférhet, ha szüksége van rá. A biztonsági felszerelések mellett azonban alapszabály, hogy sötétedés után  nem megyünk a jégre, hiszen annak változása és a rianás nem látszik - mondta. Megjegyezte, a popstrandon lehet, hogy lesz esti korcsolyázás, ahhoz azonban engedélyt kérnek majd a hivatalos szervektől. De csak akkor, ha igazán vastagra, legalább 12 centiméteresre hízik a jég.

A megye egyetlen sípályája az elmúlt napokban még nem volt alkalmas a síelésre. Ha azonban  a meteorológusok által ígért havazás megérkezik, a bodajki sípályát is megnyithatják. A síelőknek indulás előtt érdemes tájékozódniuk, az önkormányzati tulajdonú pálya üzemeltetője, Nyári Dávid adhat felvilágosítást a pálya állapotáról.   A Velencei-tónál pedig bérelhető korcsolya, fakutya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!