Szmog - Fehérvár még mindig a veszélyes kategóriában van

FMH - A hétfői mérések szerint Székesfehérváron veszélyes, Dunaújvárosban egészségtelen a levegő minősége. A megyeszékhelyen péntek óta él a riasztási fokozat.

MTI

Hétfőre több településen ismét emelkedett a légszennyezettség mértéke az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint.
Az OKI vasárnap közzétett információi alapján még az látszott, hogy országszerte jelentősen javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt mindössze két település levegőjét minősítették veszélyesnek, három települését pedig egészségtelennek.     Hétfőre viszont már négy településen veszélyesnek, további tíz helyen egészségtelennek minősítették a levegőt.     Az OKI térképén a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom és Putnok. Ezen helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.
A levegő minősége egészségtelennek számít tíz helyen: narancssárga színnel szerepel Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Győr, Ajka, Veszprém, Várpalota, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Sopron, Pécs, Vác, Tököl, Salgótarján, Eger és Szeged levegőjét kifogásoltnak minősítették, így az OKI térképén ezek a települések zöld színnel szerepelnek. Kék színnel jelölték, vagyis a levegő minősége elfogadhatónak számít Hernádszurdokon, Nyíregyházán, Oszláron, Debrecenben és Szolnokon.     

Székesfehérváron péntektől a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben. Itt a közlekedésre vonatkozóan korlátozást nem vezettek be, mint korábban, ám a rendőrség kérte a fekete és piros matricával ellátott járművek tulajdonosait, hogy ha tehetik ne használják autóikat.

Dunaújvárosban múlt keddtől haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket a levegőben a szálló por mértéke. Pénteken már a riasztási érték felett volt, szombatra jelentősen csökkent, ám vasárnaptól ismét nőtt.

Az OKI honlapján a következőket javasolja: a gyermekek, az idősek, az asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!