Négyszázmilliós kutatási program zárult a DF-en

Dunaújváros - Hazai és nemzetközi kutató csapat két éven át dolgozott egy több százmilliós program keretében a DF-en. A fejlesztésektől gazdasági eredményt is várnak.

zaol.hu

Egyedülálló, több mint két éven át tartó kutatási program zárult a Dunaújvárosi Főiskolán.

A füstgázok és a levegőt szennyező porszemcsék leválasztását szolgáló technológia kidolgozását, valamint a fémek, nemfémes anyagok és egyes műanyagok felületének javítását, ellenállását és kopásállóságának növelését szolgáló kutatásokat főként uniós források felhasználásával végezték a Dunaújvárosi Főiskolán az utóbbi években.

A lapunkhoz eljuttatott tájékoztató szerint az új kutatási módszerek új tudományszervezési szemléletet is igényeltek, ezért több nemzetközileg elismert hazai és külföldi kutató dolgozott a campus vezette kutatási- és kísérletsorozaton. Emelett a programba a kutatói utánpótlás-nevelés érdekében Ph.D. hallgatókat is bevontak.

A kutatási munka összköltsége összesen 384 millió forintot tett ki, ebből hatvan milliós önrészt a Dunaújvárosi Főiskola vállalt magára

A campus részéről azt remélik, hogy a kutatás keretében fejlesztett innovációs szolgáltatások hozzájárulnak majd hazai, a főiskola számára is előnyös vállalkozói kapcsolatok létrejöttéhez és megerősödéséhez, valamint erősítik a DF térségi pozícióját is. A most záruló kutatási programmal párhuzamosan idén január elején indult el egy újabb kutatás a főiskolán. Ezen a szakemberek az ipar által kibocsátott káros porszemcsék és gázok leválasztását szolgáló technológia kidolgozásán dolgoznak - pályázati forrásból.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!