Kereszt Katyn emlékére

Székesfehérvár - Keresztet állítanak fel a tervek szerint március 24-én Székesfehérváron, a Jávor Ottó téren a második világháború idején történt katyni tömeggyilkosság áldozatainak emlékére - hangzott el csütörtökön.

Tihanyi Tamás

Az összefogásról a helyszínen tájékoztatták a sajtót. Róth Péter alpolgármester  a múltat felidézve arra emlékeztetett: Sztálin parancsára a szovjetek mintegy 22 ezer hadifogoly lengyel katonatisztet, rendőrt és értelmiségi civilt végeztek ki a Katyn melletti erdőben. Róth Péter azt mondta, nem véletlen a kereszt felállításának helyszíne, hiszen az a magyar történelem sötét korszakát, a Trianont  idéző emlékművel szemben lesz. Ez is jelképe a két nép barátságának, sorsközösségének  és  összetartozásának.    
Bobory Zoltán, a kezdeményező Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke arról szólt, mennyire örül annak, hogy az ötletet támogatta a város. A lengyel-magyar barátság ápolásában Fehérvár egyébként is élen jár, már csak testvérvárosi kapcsolata miatt is. A kötelesség szülte a gondolatot,  jelentette ki. Fehérvár neve fogalom Lengyelországban, erősítette meg   a Klub Polónia elnevezésű civil szervezet elnöke, Straszewski Andrzej. A kereszt alkotója, Horváth János elmondta: harminc éve száradó tölgyfából dolgozott, s reméli, legalább száz évig áll majd a helyén a csonkított kereszt, amelynek betűi a tömegsírba lőtt,  gödörbe  eső emberek jelképei.   

A katyni vérengzésről ide kattintva olvasható a wikipédia cikke!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!