Adójóváírás helyett pótlék a kismamáknak

FMH - Azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése, idén január 1-jétől jövedelempótlékra jogosultak.

Varga Domokos Péter

Erre hívta fel a figyelmet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.  A 2012. január 1. előtt megállapított gyermekgondozási díj (gyed) és terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban. A kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi, gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011-re vonatkozóan az illető igénybe vette-e az adójóváírást.  Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást,  postázzák a szükséges nyilatkozatot, amelyet legkésőbb május 31-ig kitöltve vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.
 Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelem-pótlékot, az januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!