Rossz hírek - Alexandra májátültetésre szorul

Essen - Sokkal rosszabb a helyzet a májbetegségben szenvedő, Németországban kezelt újvárosi kislánnyal, mint gondoltuk. Várnunk kell...

Pekarek János

Értsd: sírt, rosszul érezte magát, nem lehetett megnyugtatni. Ezt még a telefonálás alatt is hallottuk.

A szülők hasonlóképp érezték magukat - csak fegyelmezettebbek voltak.

A hírek rosszak.

- A vizsgálatok mai állása szerint a gyerek előrehaladott és visszafordíthatatlan májzsugorodása következtében aligha kerülhető el a májátültetés - mondta lapunknak Szoták Gyula, Alexandra édesapja. - Az eddigi, nagyon alapos és minden részletre kiterjedő vizsgálatok alapján két lehetőség rajzolódott ki. Az egyik, hogy a külső epevezetéket eltávolítják, a belet varrják oda, és megnézik, hogy a belső epevezetékek hogyan működnek ezután - sorolta az édesapa. - Viszont a májszöveti mintavételből kiderült, hogy a gyerek ezután sem lesz sokkal jobban: vagyis hamarosan sort kell keríteni a második műtétre, a májátültetésre...

Szoták Gyula azt mondja: a német orvosok most azt mérlegelik, hogy javíthatnak-e a kislány állapotán azzal, ha az eredetileg tervezett epevezeték-műtétet hajtják végre, és majd később veszik elő a májátültetésre - vagy kíméljék meg a gyereket a kétszeri operációtól, és rögtön a májátültetéssel kezdjék a műtéti beavatkozásokat.

- Erre leghamarabb január 30-án tudnak választ adni - mondta az édesapa tegnap.

A döntés megszületéséig Szotákék Essenben, a kezelést tervező egyetemi klinika mellett lévő alapítványi házban laknak, mindhárman. Nem azért, mert úri kedvük így diktálja, hanem azért, mert a klinikán csak a közvetlen orvosi kezelések idején fogadják és helyezik el őket. Addig fizetniük kell. Erre a dunaújvárosiak adtak össze pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!