Nemzetközi vízilabda torna Fehérváron - Kemény Dénes csapata itt is az Eb-re hangol

A szűk két hét múlva kezdődő hollandiai vízilabda Európa-bajnokság előtt főpróbának tekinthető a 6. Volvo Kupáért kiírt nemzetközi torna, melyet Székesfehérváron rendeznek meg péntektől vasárnapig a házigazdák mellett az olasz, a német és a kanadai válogatott részvételével.

MTI

Négy csapat vív egymással három napon át: a házigazda Magyarország, Olaszország, Németország és Kanada. A csapatok közül a magyarok büszkélkedhetnek a legjobb eredményekkel. Csapatunk 1912 óta szerepel az olimpiákon, eddig 10-szer állhatott a dobogó tetejére, kétszer a második, háromszor a harmadik fokára. Két vb-aranyuk mellett van 6 ezüstjük és egy bronzérmük, 12 Eb-aranyuk, a kontinens viadalokon  szereztek 5 ezüstöt, négy bronzérmet. Az ellenfelek közül az olaszok a legerősebbek, mert 3 olimpiai arany, 1 ezüst, 2 bronz, a vb-ken 3 arany, 1 ezüst, az Európa-bajnoki küzdelmekben 3 arany, 2 ezüst, 5 bronz volt a mérlegük. Egy érdekesség: válogatottjuk oszlopa volt hajdan a később  Bud Spencerként ismert  filmszínész.
Németország vízilabdázói történelmük során 1 olimpiai aranynak, 2 ezüstnek, 3 bronznak, 2 vb-bronzéremnek,  1 Eb-aranynak, 3 ezüstnek, 3 bronznak örülhettek. Kanada csapata rendre kijut  a nagy világversenyekre, de átütő sikert még nem ért el. A tavalyi vb-n csoport másodikként továbbjutottak, de végül meg kellett elégedniük a 10. hellyel. 


Ami a tornát illeti: mint azt Kemény Dénes, az olimpiai bajnoki címvédő magyar nemzeti együttes szövetségi kapitánya a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az eindhoveni Eb-t megelőzően, jövő szerdán ugyancsak az erőfelmérés jegyében még a horvát válogatottal is megütközik legénysége. A gárda összetételéről,  az Eb-re utazó 13 főről a Volvo Kupa után, annak tapasztalatai alapján dönt a kapitány.
 Nem kis fejtörés lesz kijelölni a tizenhárom játékost, noha 15 év tapasztalata  segít  - mondta a szakvezető, aki szerint az ezúttal  szokatlan időpontban zajló esemény segít a formába hozásban, a csapatjelölésben és a jó Eb-szereplésben, de abban is, hogy a közönséget kiszolgálja a csapat.
 A székesfehérvári tornára amúgy a belépők már elfogytak, s a szervezők  - amint azt Török László, a szövetség szóvivője elmondta  - azon gondolkodnak, hogy csak állóhelyek legyenek a városi uszodában, mert akkor kevesebben szorulnak ki az eseményről.
         
Vajon a fiatal fehérvári pólósoknak mit ad a torna?
- A csapatból néhányan már láttuk élőben a válogatott csapatot.  Sajnos személyesen még nem találkoztunk velük, de hisszük, reméljük, most hazai pályán ez is megtörténik, hiszen minden meccsen ott leszünk. Hogy mi tette ránk eddig a legnagyobb hatást? Sok dolog, de Hosnyánszky csavart lövését mindnyájan gyakoroljuk... - mondta Horváth Zsombor, a Fehérvár Póló SE U15-ös válogatottja.
    
A program:
    
péntek:
18:30 ó: Olaszország-Németország
20:30 ó: Magyarország-Kanada
    
szombat:
18:30 ó: Németország-Kanada
20:30 ó: Magyarország-Olaszország
    
vasárnap:
 9 ó: Kanada-Olaszország
11 ó: Magyarország-Németország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!