Kemény mínuszok jönnek - az önkormányzatnál készülnek a hidegre

Fejér megye - Jó lesz felkészülni az elkövetkező napokban várható hidegre, mert az eddigi, néha kora tavaszt idéző időjárás után úgy tűnik, beköszönt az igazi tél. Kemény mínuszok várhatók, havazással. (Frissítve)

Fejér Megyei Hírlap

A napokban már megérkezett az a hidegfront, mely mínuszokba fordította a hőmérőt, s az előrejelzések szerint az igazi tél csak most kezdődik! A napokban még láttuk a hőmérő higanyszálát a 0 fok körül tanyázni, ám a következőkben búcsút mondhatunk ennek: keddtől már sehol sem emelkedik 0 Celsius fok fölé hőmérséklet, s éjszakánként akár mínusz 20 Celsius fok is lehet.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtökig még napsütéssel párosulnak a mínuszok, aztán pénteken délen és keleten többfelé, másutt helyenként valószínű havazás. Szombatra már a teljes ország területén lehet havazásra, hózáporokra számítani,  több helyen erős északi, északkelet széllel, s főként keleten, a Nyugat-Dunántúlon hófúvásokkal, mely nehezíti a közlekedést is.

A város készül a hidegre, a Velencei-tó jege életveszélyes

Égi Tamás székesfehérvári alpolgármester vezetésével ma reggel összeült a Helyi Védelmi Bizottság, hogy minden, a védekezésben érintett szervezettel egyeztesse az esetleges teendőket. Székesfehérvár felkészült a rendkívüli helyzetre, azaz készen állnak a hókotrók, van megnyitható melegedőhely és a megfelelő tájékoztatást is biztosítani tudják.

Kedden délben hat centiméteres, azaz messze nem biztonságos volt a Velencei-tó jegének vastagsága - mondta Pálfi Dezső, a Gárdonyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti és víziközlekedés-rendészeti osztályának megbízott vezetője. Hozzátette:  a  biztonságos vastagság a 12 centiméternél kezdődik. A tó területén egyébként a jég már nagyjából egybefüggő, de a nádasok szélén, s más szélvédett helyeken lehetséges, hogy csak 1-2 centiméteres. Életveszélyes tehát jelenleg a jégre lépni. Ha továbbra is megmarad a fagyos idő, ez a helyzet a hét végére talán megváltozik, de egyelőre a tó környékén még a minap kihelyezett tiltótáblák rendelkezése az érvényes. A rendőrség folyamatosan ellenőriz.

A jég egyébként általánosságban akkor  biztonságos, ha kellően megvastagszik, nem mozog, nincs rajta rianás, és nem olvad.  Amennyiben a jég vastagsága eléri a bizonságosnak mondható 12 centiméteres vastagságot,  akkor is tanácsos az óvatosság, s akkor sem lehet jégre lépni bizonyos részeken.  

A hókotrók üzemkészek, a városgondnokság beszerezte a szükséges sókészletet és hóügyelettel figyelik az időjárási változásokat. Kijelölték azt a melegedőhelyet, ahol a városban rekedt embereket el tudják látni, és folyamatos kapcsolatot tartanak a Kríziskezelő Központtal. Az elmúlt napokban egyre  több hajléktalan jelentkezett ott, de a szakemberek meg tudják oldani  elhelyezésüket.
A megye rendőrei  felvették a kapcsolatot az  önkormányzatokkal annak érdekében, hogy felmérjék azokat az ingatlanokat, ahol egyedül élő idős ember él,  tudtuk meg R. Szabó Ágnes rendőrségi szóvivőtől. A körzeti megbízottak figyelik a portákat, füstölnek-e a kémények, van-e elég tüzelő, nem szorul-e bárki segítségre.  A rendőrség ilyenkor a lakosság nagyobb figyelmét is kéri.

A rendőrség részletes közleménye ide kattintva olvasható!

Kitekintés - Skandináviában mínusz 27-28 fok lesz

Nem kíméli az óriás anticiklon Európát. Skandináviában mínusz 27-28, a mediterrán térségben ellenben plusz 13-16 fok lehet.

A kontinens döntő részének időjárását az Észak-Európa fölötti középponttal elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés, a magasnyomás peremén több a felhő.
A Fekete-tenger térségében helyenként, Németországban néhol havazás, havas eső is előfordul. Ciklonális hatások csupán szárazföldünk északnyugati területén és a Földközi-tenger középső medencéjében érvényesülnek. Ott többnyire erősen felhős az ég, több helyen esik az eső.
Kelet-Európában továbbra is igen hideg az idő, a csúcshőmérséklet általában -7 és -16 fok között változik, Skandinávia keleti részén néhol -27, -28 fokot is mérnek. Ezzel szemben a mediterrán térségben délutánra 8, 12, néhol 13, 16 fok közé melegszik fel a levegő.
Kedd estig a Kárpát-medence időjárását a fenti anticiklon peremén áramló száraz, hideg levegő határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!