Hogyan használható fel a cafeteria?

Fejér megye - Végre tisztázódott, hogy a vendéglátáshoz, üdüléshez kapcsolódó cafeteriával hogyan számolhatnak a munkáltatók és a dolgozók idén.

S. Töttő Rita

A napi megélhetéshez segítségre várók rosszabbul járnak, mert az eredetileg járulékmentes juttatások tavalyi 19 százalékos járulékterhét idén már 31 százalékra növelték, és korlátozták a felhasználhatóságot is.  Idén kivezetik a rendszerből az üdülési csekket és az élelmiszer-vásárlásra is felhasználható étkezési utalványt.
Az étkezési utalvány eddig havi 18 ezer forintos keretét három elemmel váltják ki. Csak saját vállalati étkezdében használható fel a maximum havi 12 500 forintos üzemi étkezési juttatás.
 Jóval szélesebb körű lesz, ha elindul a Széchenyi Pihenőkártya (Szép) étkezésre fordítható alzsebe, amin ugyancsak átlagosan havi 12 500 forint adható majd melegétkezésre a dolgozóknak az évi 225 ezer szálláshely, illetve 75 ezer forintos rekreációs juttatás mellett.
 A maximum havi ötezer forintos Erzsébet-utalványt hideg ételek vásárlására és az idén még melegétkezésre is fel lehet használni. Ez a lehetőség marad azoknak, akik nem vendéglőben, hanem boltokban használnák fel az utalványt. Nem csak a keret csökkent alig harmadára, pillanatnyilag a felhasználhatóság köre is szűkebb.  Jelenleg a CBA, a Coop, a Reál áruházláncra terjed ki az elfogadóhely-hálózat, és többek között a MOL-al tárgyalnak intenzíven. 
A kedvezményes utalványrendszer átalakulása közvetlenül érinti a szolgáltatókat is. Megyénkből is több száz egység kapcsolódott be a rendszerekbe, de az elkövetkezendő hetekben még biztosan bővül az elfogadóhelyek száma.

Ügyintézés alatt áll például a gárdonyi Hotel Juventus csatlakozása is, Görgicze Zoltán tulajdonos kifejezetten sokat remél a Széchenyi Pihenőkártya bevezetésétől:
- Számunkra nagyon fontos a Szép-kártya bevezetése, sokan jöttek ugyanis a korábbi üdülési csekkel is hozzánk - mondja a konferenciákat és céges rendezvényeket szervező tóparti hotel vezetője, aki szerint azért az még kérdéses, hogy a cégek milyen mértékben választják majd  ezt a cafeteria-formát.
A székesfehérvári  Alba Park étterem is inkább a Szép-kártya mellett tette le a voksát - árulta el Szakály Attila étteremvezető. A választásnak egyszerű oka van:
- Tudjuk, hogy idén még melegétkezésre is használható az Erzsébet-utalvány, de jövőre már nem, ezért ehhez a rendszerhez ebben a körben nem csatlakozunk, csak a Szép-kártyát fogadjuk el - mondta Szakály Attila, aki szerint ráadásul sokkal egyszerűbb ez utóbbi  adminisztrációja, amely nem mellékes egy vállalkozás esetében sem. Az étteremvezető egyébként saját dolgozóinak is biztosít cafeteriát, ám hogy idén ki mit választ, még nem dőlt el.

Összefoglaló a cafeteria idei felhasználhatóságáról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!