A Geszler testvérek pincészete nyerte az Év borászata címet

Székesfehérvár - A 2011-es Fejér Megyei Prima Primissima díjátadó ünnepségen a móri Geszler családi pincészet az Év Vállalkozó díjazottjai között az Év Borászata elismerést kapta.

Silye Sándor

A pincészet  termékei közül jók voltak a 2009-es évjáratúak, sőt, a gyengécske 2010-es esztendő móri ezerjója is, a de a 2011-es - most még üde friss - nedűik a jövő csodás ígéretét engedték sejtetni a klub tagjaival.

- Öröm, hogy értékelték a munkásságunkat, és ilyen „Prima” környezetben is be tudtuk mutatni borainkat - mondták a pincészet nevében Geszler József és Geszler Imre a nemrég történt örömük okán.

Megtudtuk: a család 27 hektárnyi szőlővel dolgozik, 120 éves pincéjük 1800 hektoliter reduktív bor készítésére alkalmas.

Abban egyetértettek: az a legfontosabb, hogy a móri borvidék hírét mind többen tudják öregbíteni. Sajnálják, hogy a nagyságot és termelő kapacitásukat tekintve a magyar borvidékek között hátul találhatók, de szerencsére a minőség előkelőbb helyen van Mór esetében mint a mennyiség. Ám egyre gyarapodnak az ültetvények, és a fiatalok is mind többen kapnak kedvet a borász szakmához.

- A rendszerváltás előtt az Állami Gazdaság jelentős borászati üzem volt. Sőt, több mint 100 éve még a királyoknak Mórról szállították szekérrel a bort. Miként a mi dédapánk is tette ezt. A gazdaság rendszerváltás kori megszűnése után Csipkerózsika álmát aludta itt a borászat, és ennek isszuk most a levét, ahelyett, hogy mások innák a móri bort - vélték.

A testvérek kijelentették: a talaj és az éghajlat lehetővé teszi, hogy karakteres, savakban gazdag borokról legyen ismert a vidék. Őseik örökségét folytatják, igyekeznek méltóak lenni múltjukhoz. De a száraz borok mellett - gazdasági megfontolásból - készítenek félszáraz, félédes nedűket is. Hogy milyen ételeket ajánlanak a sajátos móri borok ízéhez? Véleményük szerint a száraz borokhoz a vörös húsok, a kemény, zsíros étkek valók, a bor ezeknek az emésztését segíti. Konkrétan: a jó marhapörkölthöz szívesen fogyasztanak jó ezerjót. Naná, hogy tudják: vörös húshoz vörös bor dukál, de ennek ellenére nincs ellenükre ehhez az ételhez az ezerjó sem...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!