A csöppnyi Márk májra vár

Nádasdladány - Kövér László Márk nyolc hónapos, de már túlesett egy komoly műtéten. A családra és a hat kilogrammnyi apróságra újabb megpróbáltatás vár, Németországba utaznak májátültetésre, hogy a kisfiú egészségesen élhessen.

Kovalcsik Katalin

Az orvostársadalom számára a  transzplantáció, a szervátültetés  manapság  ha nem is rutinműtétnek, de szinte mindennapos beavatkozásnak számít. Az Országos Vérellátó Szolgálaton belül működő Szervkoordinációs Iroda háromszintű  koordinátori irodát működtet a szervkivételek szervezése érdekében. Magyarország tavaly csatlakozott az Eurotranszplanthoz, amelynek révén jelentősen javultak a szerátültetésre váró betegek, különösen a  gyermekek esélyei. Kövér László Márk, a nádasdladányi nyolc hónapos kisfiú  hamarosan Németországba,  Essenbe utazik édesanyjával, hogy zsugorodó mája helyett új szervet kapjon.
- Márkról két hónapos korában  derült ki, hogy nem fejlődött ki az epevezetéke - mesélte Tisztartó Szilvia,  a kisfiú édesanyja nádasdladányi otthonukban. -  A SOTE-n  kezelték, oda is járunk fel  kontrollra. Tavaly augusztus harmadikán elvégeztek rajta egy feltáró műtétet, összekötötték a máját és a gyomrát, kivették az epehólyagot.


A kisfiú gyógyulásának, a család kinttartózkodásának  érdekében összefogott a falu.  Siki Szabolcs civil tudósítónk levelében leírta, hogy a  szervátültetést a társadalombiztosítás fedezi, az Egy szív alapítvány is hozzájárul az utazáshoz.
- Fizetnek két repülőjegyet  - kapcsolódott a beszélgetésbe  Kövér László,  az édesapa. - Mennék a fiammal, a feleségemmel Essenbe, de ha a műtét és az utána következő időszakban  kint maradnék, elveszteném a munkahelyem, a keresetemre szükség van.
Szilvia édesanyja, a nagymama utazik velük. Az apa  hálásan mesélte: nem  gondolták volna, hogy ilyen mértékben megmozdul értük a falu. Tíz éve, hogy odaköltöztek, egyikük sem helybéli, mégis sokan segítenek nekik. A férj régi és új munkahelyén  is összefogtak a munkatársak, a család Márk számára nyitott  egy számlát, ahová elküldhetik a hozzájárulást a segítők. A szám 57800239-10015445.
- A segítségre azért vanszükségünk, hogy fedezni tudjuk a kinti költségeket - mondta Szilvia, miközben a fotóhoz karjára vette az addig alvó csöppséget, aki nemhogy nem sírt, de egy mosollyal is megajándékozott bennünket. Márk érdekében február 18-án a kastélyban jótékonysági estet rendeznek, amelynek bevételével a fellépők, a kastély, a falu hozzzájárul a család költségeihez,  közölte Varga Tünde  polgármester asszony. 

A várólisták folyamatosan változnak

Itthon  az idén  január 11-én regisztrált állapotok szerint  - az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján láthatók az adatok - 131 beteg vár májtranszplantációra,  huszonnégyen vannak, akiket a szívük miatt vettek fel a várólistára, a tüdőbetegek száma hét, vesére viszont 833  ember várakozik. A felnőtt érintettek közül csontvelő átültetésre 317 ember várakozik, a gyermekek közül harminchárman érintettek. A várólisták folyamatosan változnak, ahogy alkalmas donort találnak egy-egy beteg számára.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!