Méretes mellénykék, esti sétára

Martonvásár - Kisgyermekekre szabott láthatósági mellényeket adományozott Szabó Zoltán rendőr alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság parancsnokhelyettese, bűnügyi osztályvezető martonvásári Brunszvik Teréz Óvodának. Az ötven kis fényvisszaverő ruhadarab mellé két óvónéni is kapott „nagy mellényt”.

Zsohár Melinda

Az adományt gyorsan magukra öltötték a gyerekek, annál is inkább, mert éppen rájuk szabták a fényvisszaverő ruhadarabot. Szabó Tibor polgármester és Stefkovits Ferencné óvodavezető köszönettel fogadta a rendőrség ajándékát, amelyet a Látni és látszani közlekedésbiztonsági program keretében nyújtottak át, s része egy országos akciónak. Az alezredes beszámolt róla: a programot a Fejér Megyei Baleset Megelőzési Bizottság koordinálja. Ebben az évben már több mint hétszáz gyermek méretű mellény talált gazdára a megye óvodáiban. Egyelőre nem jutott mindenkinek egy-egy gyermekintézményben, csak egy csoportra való, hogy akik sétálnak, azokra kerüljön. A cél azonban az, hogy a megyében minden óvodáshoz eljussanak a kisméretű mellények. A fényvisszaverő anyaggal felszerelt ruházat segítség a járművel közlekedőknek, hogy könnyebben és időben észlelhessék az út közelében szabályosan közlekedő gyalogosokat.

Stefkovits Ferencné óvodavezető elmondása szerint a gyerekek, kísérő felnőttek a helyi séták és kirándulások alkalmával viselik a mellényeket, ezzel is növelve a gyerekek biztonságát. Leginkább este, éjszaka hasznos ez a viselet, de a kicsikre nappal is ráadják, hogy szokják meg a viselését. Később, felnőttként a védőfelszerelés használata legyen automatikus, ezzel is növelve saját és mások közúti biztonságát. Az óvodában közlekedési park is van, itt a gyerekek a gyalogos és autós közlekedés szabályait játékos formában tudják elsajátítani.
A közúti balesetek száma csökkent az utóbbi időben, bár számszerű adatokkal aligha lehet szolgálni arról, hogy éjszaka hány ember életét mentette meg a láthatósági mellény, mondta el Balázs Sándor bicskei rendőrkapitány. Nappal nem kötelező a viselése a fényvisszaverő ruhadarabnak, de az esti kerékpárosoknak és az éjszakai gyalogosoknak ugyancsak ajánlott! A bicskei kistérségben tizenöt óvodában szintén készülnek az ajándékozásra, legkésőbb december 20-áig a városkörnyéki falvak óvodáiban is osztogatják a nagy és a kis mellényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!