Kű Lajos: határtalanul

Székesfehérvár - Kű Lajos története igazán kereknek mondható. Székesfehérvárról indult hajdan, és a nagyvilág megjárta után ide is tért vissza. Idén Prima Primissima díjra terjesztették fel.

Silye Sándor

Kű Lajos a Videoton SC labdarúgócsapatában nőtt fel,  volt a Fradi játékosa, majd  a régi fogalmak szerint disszidált, az FC Brugge csapatában játszott a BEK-döntőben.  A  rendszerváltás után  hazajött,  létrehozta az Aranycsapat Alapítványt, a környékbeli magyarság közös léte érdekében, a gyermekek,  a felnőttek esetében Az Alapítvány és Kű Lajos  a Prima díjat megkapta  a sport kategóriában, a Primissimát  Kiss Lászlónak,  az úszók szövetségi kapitányának adták.
- Az, hogy ilyen csodálatos emberek, remek sportolók közé kerülhettem, már az is megtiszteltetés, ráadásul  a díjra esélyesek szűkebb csoportjába kerülhettünk. Jólesett, hogy  korábbi (Mádl Ferenc) és a mostani köztársasági elnök, Schmitt Pál  is jelölt - mondta.

- Titkon remélte: önöké lesz Prima Primissima?

- Igen, de azt mondtam, bárki nyer a Kiss László,  Székely Éva, Aranycsapat Alapítvány hármasból, megérdemli. Büszkeséggel tölt el engem, bennünket a jelölés, a Prima-díj, mert az eddigi tevékenységünket a legmagasabb szinten ismerték el.

- Tehát az alapítvány elérte a célját?

- Hogyne! Azzal, amit tettünk, az országban és a határainkon túl is tisztelettel szólnak. Kilenc évvel ezelőtt kezdtük, célunk a Kárpát-medencében élő magyarok egyesítése volt, az összmagyar diákbajnoksággal. Öt sportággal indultunk, labdarúgás, asztalitenisz, kézilabda, sakk, birkózás, de lényegesnek tartottuk a történelmi vetélkedő megrendezését is. Mindez a kezdetektől folyamatosan működik, idén például a Liszt Ferenc centenáriumnak szenteltük az évet. Nagyon fontos ez, mert jó, ha tudják a gyerekek, honnan jöttünk, és hol is járunk...

- És persze azt, hogy hova tartanak...

- Igyekszünk az utat is megmutatni a mai, nem könnyű világban.

- Ez önnek csak sport?

- Nem, számomra nagyon fontos a patriotizmus, a keresztény szellemiség. Szent István, Rákóczi Ferenc országában élünk, tisztában kell lennie mindenkinek azzal, mi ennek a jelentősége. Lehet nem szeretni az amerikaiakat, de Jefferson, George Washington neve hallatán ott az egész ország vigyázzba vágja magát, a Himnuszuknál pedig könnybe lábad a szemük. Itt az ünnepi meccseken is betesznek egy kazettát, ott azonban a barátságos nemzetközi, meg a fontosabb  bajnoki meccseken is telt házas stadion tiszteleg a himnusz előtt. Pedig szükség lenne a jó példára, leginkább a gyermekeink, a jövő miatt.

- Az Aranycsapat Alapítvány aranycsapattá válhat?

- A Prima Primissima díj jelölésével már bearanyoztak bennünket... A Kárpát-medencéből tovább lépünk, jöhet az USA, Kanada, Ausztrália, Szudán magyarsága...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!