Kiút az adósságcsapdából

Székesfehérvár - A megyei önkormányzatnak egy sor technikai jellegű döntést kell meghoznia intézményei, vagyona és adóssága állami kézbe adásához. Csütörtökön is ez került napirendre.

Tribolt Lajos

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésének elején Vargha Tamás megyei elnök köszöntötte Kiss Zsoltnét, a gyermekvédelmi központ dolgozóját, aki a fogyatékos emberek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen vette át Réthelyi Miklós  nemzeti erőforrás miniszter dicséretét.
A  megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvényhez kapcsolódva, az önkormányzat adósságának állami átvételéhez szükséges,  technikai jellegű döntéseket hozott meg a testület.


 Vargha Tamás elmondta, hogy annak idején elég esetlegesen dőlt el, hogy milyen intézmény kerül megyei kézbe, és mi marad az önkormányzatoknál. Éppen ezért helyes, hogy a megyék intézményirányítóból a területfejlesztésért felelős testületek lesznek. Az elnök kifejtette, hogy azt szeretnék, az egyes településen élők életminősége ne azon múljon, milyen ügyes a polgármester, s találtak-e egy jó pályázatírót. Most készítik elő a 2014-2020 közötti uniós pénzek felhasználásának szabályait. Mint mondta, nem pályázat, hanem a ciklusra vonatkozó fejlesztési program alapján szeretnének dönteni a pénzekről. Ehhez ki kell dolgozni a megyei fejlesztési programot, s ennek elfogadása a   testületre vár.
Az ülésen kérdésként szóba került a tizenkét magyar megyei vezető azori-szigeteki útja is.  Az elnök elmondta, hogy az Európai Régiók Gyűlése évi rendes közgyűlését tartotta. Az egyik napirendi pont  a romastratégia elfogadása volt. A magyar delegáció a többiektől külön találkozott a régiók gyűlésének elnökével és a szervezet főtitkárával. A delegáció arról biztosította  a külföldi vezetőket, hogy a megyék el tudják látni a területfejlesztési feladatokat. Vargha Tamás úgy véli, ha őket sikerült meggyőzni, akkor már hasznos volt az út. Ami a megyei önkormányzatnak egy fillérjébe sem került, mivel ő a nem használt napidíjat visszafizette. A megyei önkormányzatok szövetsége által biztosított 200 ezer forintot  az elnökök gyermekjóléti célokra ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!