Igény a szépre, a művészire, az újra

Polgárdi - Az orgonajáték előtti közvetlen hangvételű, közérthető felvezetői a művek megértését segítik. Előadója és egyben műsorvezetője is estjeinek. Interaktív koncertjei igen népszerűek.

V. Varga József

Fekete Nándor orgonaművész Európa egyik legmodernebb digitális orgonáján adott adventi hangversenyt ma (szombaton) este a polgárdi református templomban. A koncerten Bach-, Albinoni-, Liszt-, Schubert-, Mendelssohn- és Franck-művek csendültek fel.

Az előadó 2007-ben fejezte be tanulmányait a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán - a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kihelyezett képzésében - orgonaművész, orgonatanár szakon, Karasszon Dezső tanítványaként.

Amint megtudtuk, 2010 nyarától a világ egyik legmodernebb digitális orgonájával koncertezik, a magyar gyártmányú Viscount Unico tízéves fejlesztés eredménye. Elsősorban attól több elődeinél, hogy nem síp hangmintát szólaltat meg, amit egy bizonyos távolságból vettek fel, hanem tizenhárom processzoros szuperszámítógépének köszönhetően a billentyű leütésének pillanatában hozza létre a hangot fizikai modellezéssel.

E modellezéssel 3 dimenzióban mozgatható a térhangzás, és egy földre tett hangfalból is szólhat úgy az orgona, mintha azt egy messzi karzatból tenné, s mivel nem egyesével felvett hangokról van szó, ezért a sípok egymásra hatása is hallható a zengésben. A korszerű zenei instrumentum belső memóriájába a világ összes sípfajtáját lemodellezték, a nagyérdemű úgy hallhatja a koncerten a műveket, ahogy azt egykoron a szerzők megálmodhatták.
Az orgonaművésznek az elmúlt időszakban több mint száz szóló koncertje volt, és sikerei alapján hittel vallja: nem halt ki az igény az emberekből a szépre, a művészire - s nem utolsó sorban az újra.

A polgárdi református templom teljes terét betöltötte szombaton este a különleges hangzás. Kristálytisztán csendültek fel a világhírű templomok orgonáinak ámulatba ejtő síphangjai, ráadásul a közönség láthatta is a művészt előadás közben, mert nem a karzat rejtekében alkotott - a digitális hangszert az Úr Asztala közelében állították fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!