Fénybe borult a bazilika

Székesfehérvár - Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Vegyes Kar és a Primavera Vegyes Kar hagyományos karácsonyi koncertjére várták a zenebarátokat kedden este a bazilikában.

Szabó Balázs

Az ünnepet köszöntő hangversenyek sorában kedden este rendezték meg  az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia és a Primavera Vegyes Kar hagyományos karácsonyi koncertjét a bazilikában. A rendszerint nagy érdeklődést kiváltó esemény látogatottságára most sem lehetett panaszunk: szépen megteltek a padsorok a székesfehérvári zenebarátokkal.
 Az idei hangverseny programját Johann Sebastian Bach zenéjének szentelték a szervezők. A műsor első részében a zenekar önállóan szerepelt: a mester négy zenekari szvitje közül hallgathattuk meg a D-dúr (BWV 1068) és a C-dúr (BWV 1066) hangnemű darabokat. A záró szám (a kórusokkal közösen) Bach egyik valóban az ünnephez illő és méltó kompozíciója, a Karácsonyi oratórium (BWV 248) első kantátája volt (Jauchzet, frochlocket, auf preiset die Tage). A kantáta énekszólóit Tóth Éva, Szigetvári Dávid és Murvai Dénes szólaltatta meg, vezényelt Drahos Béla.
 A két zenekari szvit stilizált tánctételek sorozata, amelyek Bach műhelyében persze magasrendű kontrapunktikus darabokká válnak, elképesztő harmóniai fordulatokkal, bonyolult szólamvezetéssel. Egyszóval: bármennyire is a legnemesebb értelemben vett szórakoztató zenéről van szó, az anyag tömör koncentráltsága a legnagyobb erőkifejtésre sarkallja a muzsikusokat. A produkcióban érezhető gondot is fordítottak a szólamszövedék átláthatóvá tételére, a stílusos formálásra, a karakterek pontos megragadására. A befektetett munka eredményeként megszületett, üzembiztosan bonyolódó előadásokban kiválót nyújtott a trombitaszekció (élén a szokás szerint brillírozó Sonkovics Lóránddal), de a fontos fúvósállásokban színvonalas teljesítménynek örülhettünk a zenekar oboa- és fagottszólistáitól is. A korrekt interpretációk kapcsán egyetlen apró megjegyzésem van: az egyes táncok közötti kissé kontrasztosabb tempókülönbségek még tovább javítottak volna az előadás színvonalán. 
Az igazi karácsonyi hangulatot persze a kantáta hozta el, amelynek robbanó, a trombita és a timpani ünnepi harsogása által meghatározott első ütemei valóban fénybe borították a bazilikát. Az összkar pontos ritmizálással és szép hangszínekkel működött közre a nyitókórusban és a két korálban. A három szólista pompásan tette a dolgát: Tóth Éva muzikális, tiszta és könnyed éneklése különösen  tetszett, a basszista Murvai Dénes trombitaszólós áriájában produkált emlékezeteset. A  közönség erős tapssal köszöntötte a fellépőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!