Elegáns és személyes ajándék lehet a házilag készült gyertya

Lehet csavart, pohárba öntött, színes vagy fehér, díszített és egyszerű - ha valakinek még maradt ideje az ünnepi készülődés közepette, és szeretne saját készítésű ajándékot adni, érdemes kipróbálni a gyertyaöntést.

Bokros Judit

A magunk által készített gyertyáknak persze az év bármely szakában nekiállhatunk, ám ilyenkor azért nagyobb keletje vannak e foglalatosságnak. Magam pár éve, egy kézműves foglalkozáson próbáltam először a gyertyamártogatást, öntést, aztán elkapott a hév, és otthon is megpróbáltam. Nem bonyolult, csak ki kell tapasztalni a módját, és időt kell szánni rá. Na és persze most már az interneten is számos segítő fórum található.

A művelethez természetesen szükség van viaszra, amit vagy kézműves boltban, tömbben lehet beszerezni, vagy akár régi gyertyamaradványokat is összeszedhetünk, forgácsolhatunk. Kanóc is kell, ez szintén vásárolható újonnan, innentől pedig a fantáziára van bízva az egész.
A viaszdarabokat érdemes egy zacskóba tenni, és így forró vízben felolvasztani (lehet közvetlenül lábasban is melegíteni, de hadd ne részletezzem, mire megy az ember ezután azzal az edénnyel, vagy mennyi idő kell a tisztításához )
Egyszerű álló vagy tömb gyertyához a színes vagy fehér viaszt az előre kiválasztott, hőálló formákba (üveg vagy műanyag, például pohár vagy bármilyen érdekes formájú alkalmatosság) kell önteni, miután belehelyeztük a kanócot. Ha különlegesebb verziót szeretnénk, lehet közben szárított virágot, terményt, ilyesmit szórni bele, mindenki láthatott már hasonlót boltokban. Aztán csak várni kell, míg megszilárdul. Szebbnél-szebb üveg-és pohárformákból lehet választani, ettől függően a végeredmény is nagyon elegáns vagy egyszerű lehet. Ha pohárba önti az ember a viaszt, az alján érdemes kivezetni a kanócot, hiszen ott lehet majd a gyertya teteje.

A hosszú, karcsú gyertyákhoz mártogatni kell. Ehhez a kanócot rákötjük például egy fakanál végére, és gyors, határozott mozdulatokkal bele-belemártjuk a folyékony viaszba. Így lesz egyre vastagabb a rárakódó rétegektől a gyertya. A művelet türelmet és tapasztalást igényel, rá kell érezni, hogyan kell úgy mártani, hogy ne olvadjon le az első réteg, hanem szépen rásimuljon a másik. Ha eközben kezd szilárdulni a viasz, újra föl kell melegíteni a lábasban. Amikor ez már jól megy, akár két vékonyabb „csíkot” is gyárthatunk, s ha félig megkeményedtek, össze lehet tekerni őket egyben, így szép, csavart gyertyát kaphatunk. Ezt is lehet díszíteni, sőt, ha a viaszba illóolajat cseppentünk, akár illatos is lehet a dísztárgyunk, ami azért égni is tud.

Hasznos tanácsok, tippek gyertyaöntéshez itt vagy ide kattintva is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!