Aczél-bilincsben: a Siófok egykori tulajdonosa mélységesen csalódott

Székesfehérvár - Nemes Ferenc, a Siófok egykori többségi tulajdonosa lapunknak vallott arról, mennyire csalódott a Szombathelyi Haladás edzőjének, Aczél Zoltánnak a fogadási csalások kapcsán történt előállítása és az egész ügy miatt. Úgy véli, mindenkinek tanulságul kell szolgálnia annak, ami az elmúlt hetekben, napokban történt.

Matók János

A szerdai Videoton FC-Szombathelyi Haladás labdarúgó Magyar Kupa mérkőzés után, a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette, s megbilincselve vitte el a Sóstói Stadionból Aczél Zoltánt, a Haladás vezetőedzőjét. Az eljárás kapcsolatban van az úgynevezett "fogadási csalással", amely kapcsán a bűnügyi szervek korábban már három egykori siófoki futballistát is eljárás alá vontak, a Siófok három, 2009. tavaszi mérkőzése miatt. Abban az időszakban Aczél Zoltán volt a Balaton-parti csapat szakvezetője, amíg a klub többségi tulajdonosa Nemes Ferenc, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke, egyben a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség akkori elnöke. A Székesfehérváron élő Nemest - aki jelenleg az NB I-es Siófok 3 százalékos tulajdonosa - az utóbbi napok eseményeiről faggattuk.

- 2009. tavaszán, amikor is a gyanú szerint a Siófok három mérkőzése is fogadási csalással dőlt el, mindhárom futballista, S. L., A. A. és H. G. is a játékosunk volt. Amennyiben az emlékezetem nem csal, akkor 2008. őszén, a szezon végén mindössze nyolc pontja volt a csapatnak. Így utólag, ha furcsának nevezhetjük a megnevesített három mérkőzést, amelyek már tavasszal voltak, a Honvéd elleni Magyar Kupa, valamint a Kaposvár és a ZTE elleni bajnoki meccseket, akkor maga az őszi szezon is furcsa volt, s ezért is határoztuk el az edzőváltást, Détári Lajos helyett Aczél Zoltán vette át a szakmai irányítást. Helyesen döntöttünk, hiszen az őszi 8 pont után, Aczéllal 18 pontot szerzett a csapat - kezdte visszaemlékezését Nemes Ferenc.

- Kezdjük az ominózus három mérkőzéssel.

- A Honvéd ellen a Magyar Kupában Siófokon 2-1-re kikaptunk, de a visszavágón volt esélyünk a hosszabbítás kiharcolására, hiszen a Bozsik-stadionban mi vezettünk 2-1-re, amikor a 91. percben Bede játékvezető tizenegyest ítélt ellenünk, s azzal a Honvéd kiegyenlített, így továbbjutott.

- Következett a Somogy megyei rangadó a Kaposvár ellen, az 5-2-es vereség...

- Azzal kezdeném, hogy még a Kaposvár előtt attól a REAC-tól kaptunk ki, amely csapatnak addig még nem is volt győzelme. Így jött el a megyei rangadó, amely találkozó igazi presztízs volt, s ezért is okozott nagy csalódást a vereség. A ZTE elleni meccs lényegében már a veszett fejsze nyele volt, hiszen hiába is nyertünk volna akkor, nem tudtunk bent maradni az NB I-ben. Rúgtunk ugyan 3 gólt, de ötöt kaptunk. Mit lehet erre mondani? Tény és való: a REAC, a Kaposvár és ZTE ellen nagyon rosszul játszottunk.

- Mit tapasztalt, mit látott Aczél Zoltánon?

- Csak jókat mondhatok róla, Zoli minden meccsen ezerrel pörgött, hajtott, mintha tűzben égett volna. Nem is tudom, hogy most mivel gyanúsítják, melyik meccsben lett volna benne. Aczélt azért hívtuk Siófokra, mert korábban focizott a csapatban, így volt kötődése. Azt kértük tőle, hogy próbálja meg a lehetetlent, tartsa bent a csapatot, s ennek érdekében, a játéktudás alapján kövessen el mindent. Aczél vállalta a feladatot, s azért a vele megszerzett 18 pont árulkodó a munkáját illetően.

- Abban az időben, önökben, a klub vezetőiben fel sem merült a csalás lehetősége, a bundázás vádja?

- Abszolút nem. Állandóan azt hangsúlyoztuk a játékosoknak: amennyiben bárkit bármikor ilyen céllal megkeresnek, azonnal jelezze felénk. Sőt, még a tavaszi szezon előtt módosítottuk a szerződéseket: mindent meg kell tenni a bentmaradásért, továbbá hosszabbítottunk a játékosokkal, hogy ne menjenek el azonnal egy esetleges kiesés után. Hiszen tudott dolog, hogy az NB II-ből feljutni sokkal nehezebb, mint bentmaradni az élvonalban.

- Miként érinti a három egykori játékosának a meggyanúsítása, közülük S. L. és A. A. vallomása, majd most Aczél látványos elvitele?

- Őszintén? Nagyon, de nagyon rossz érzés, főleg Zoli esete. Annak a lehetősége, hogy esetleg ő is benne lett volna ezekben a dolgokban.

- Amennyiben mégis beigazolódik a gyanú?

- Ha igen, az tovább mélyítené a bennem lévő sebet, hiszen Aczélban a klubnál mindenki nagyon megbízott, a megmentőt láttuk benne, ráadásul duplán, hiszen a válogatottnál Koeman közvetlen segítője is volt. Nehéz már kimondani, hogy kiben bízzon és kiben ne az ember...

- Az ártatlanság vélelme?

- Most nem akarok állástfoglalni, bízom az igazságszolgáltatásban. Nehéz ez a kérdés, mert ha most bárkiről is véleményt alkotok, aztán kiderül, hogy ártatlan, akkor mit mondok majd neki? Ám egyértelmű tény: mindenkinek örök tanulság kell, hogy legyen, ami az elmúlt hetekben és napokban történt, a fogadási csalásokkal kapcsolatban.

- A jelenlegi Siófoknál már csak 3 százalékos tulajdonos, de így is képben van. Foglalkoznak az üggyel, téma a játékosok körében?

- Azért sem foglalkozunk az üggyel, mert amúgy is nehéz helyzetben van a csapat. Horváth Károly közölte a futballistákkal, csak a meccsekkel, a játékkal foglalkozzanak, s ne nyilatkozzanak senkinek sem.

- A hangján érezni, hogy nehezen teszi túl magát ezen az egészen...

- Csodálja? Nagyon nehéz azt megfogalmazni, amit most érzek. Elkeseredett düh van bennem, és mélységesen csalódott vagyok, hiszen akikben megbíztam, ám  valóban benne voltak ezekben a fogadási csalásokban, azok a klubot és engemet, a magyar labdarúgást is alaposan becsapták.

Az előzmények ide kattintva olvashatók!

A Haladásnál a Videoton szombati kiverésére készülnek. Székely Tibor másodedző szerint félreértésről lehet szó az előállítás kapcsán. A Vas Népe cikke itt!

A nyáron hét magyart - három aktív és volt játékost, illetve négy játékvezetőt - vettek őrizetbe a fogadási csalások kapcsán. A Nemzeti Sport cikke itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!