Zadari élmények és kapcsolatépítés

Székesfehérvár - A testvérvárosi kapcsolatok még több területre való kiterjesztéséről is megállapodott a fehérvári küldöttség Zadarban, ahová a város egyik védőszentjének napja alkalmából hívták meg őket.

feol.hu

A helyiek minden évben megünneplik Zadarban St. Grisogono, mártírhalált halt római katona napját, aki a város egyik védőszentje. Erre a jeles alkalomra hívták meg Székesfehérvár küldöttségét is. Deák Lajosné önkormányzati képviselő vezette a horvát testvérvárosba utazó delegációt, amelynek tagjai részt vettek az ünnepi programokon.
A St. Grisogono nap alkalmából a város színházában ünnepi közgyűlést szerveztek, ahol a városvezetők a hagyományokhoz híven díjakat, elismeréseket adtak át. Az ünnepi közgyűlésen jelen volt a testvérvárosi szerződést 1997-ben aláíró egykori polgármester, Božidar Kalmeta is, aki ma már a horvát kormány egyik minisztere.
A fehérvári küldöttséget a hivatalos látogatás során Zvonimir Vrancic zadari polgármester és Drazen Grgurovic nemzetközi kapcsolatokért is felelős alpolgármester, valamint Zadar kulturális alpolgármestere fogadta a városházán.

A horvátországi Zadart és Székesfehérvárt 1997 óta köti össze testvérvárosi szerződés. A hivatalos delegációk látogatásai mellett az élet számos területén értékes kapcsolatok jöttek létre, és szakmai alapú együttműködések alakultak ki az elmúlt években. Idén januárban például a zadari vízilabda csapat meghívására viszonozták a látogatást a fehérvári sportolók. Nyáron a Telihold Gasztronómiai Fesztiválra fehérvári éttermet is hívnak résztvevőnek, és továbbra is számít a két város a Székesfehérvári Horvát Kisebbségi Önkormányzat együttműködésére a közös programokon. Tervezik a részvételt a Kodály iskola által szervezett kórusfesztiválon és a Lecsófesztiválra az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is érkezik majd zadari csapat. Arról is megállapodott a két város, hogy az Agárdon szervezett nemzetközi művésztelepen részt vesz horvát művész 2012-ben, sőt a fehérvári tapasztalatokra építve, ennek mintájára szeretnének Zadarban hasonló művészeti kapcsolatokat kialakítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!