Vasúti gigaprojekt, jogvitával fűszerezve

FMH - A Tárnok-Székesfehérvár vasútvonalat építő konzorcium beszállítói mintegy 50 milliót követelnek megrendelőjüktől, s ez ügyben a bírósághoz fordultak.

Zsigó Ferenc

Talán még az 55 milliárdos gigaprojekt  átadása után is folyik majd az a jogvita, ami mostanában kezdődik csak el. Ugyanis perre mennek a Tárnok-Székesfehérvár vasútvonalat építő konzorcium járandóságukat követelő beszállítói: mintegy 50 millió forint értékben beépített termékeik visszaszerzésére beadott birtokvédelmi kérelmüket Gárdony jegyzője elutasította. A kisvállalkozások a bíróságtól várják igazukat.
 A Velencei-tó partján futó vasútvonal építéséhez felhasznált betontermékek (kábelcsatornák) egy részét szállító cégek, a Kámea Consult és a Drex-Car Kft. még október elején kért birtokvédelmi intézkedést Gárdony jegyzőjétől. Remélték, hogy  így kibonthatják és elszállíthatják a gárdonyi állomás területén beépített, egy éve kifizetetlen kábelcsatornáikat. A cégek jogi képviselőjének álláspontja szerint Gárdony jegyzője határozatában nem vitatta, hogy ügyfelei birtokvédelemre tarthatnak igényt, jegyzői intézkedést indokló birtokháborítás azonban nem történt. Így az ügyvéd a döntés elleni fellebbezésre megjelölt bírósághoz fordult.
Megkerestük a gárdonyi aljegyzőt, Jankovics Zoltánnét, aki érdemben foglalkozott a birtokvédelmi kérelemmel. Az aljegyző szerint  és lényegében ez szerepel az elutasító határozat indoklásában is - nem tisztázott a birtokláshoz való jogosultság.
- Mindkét fél magáénak vallja a tulajdonjogot a beépített javak tekintetében - fogalmazott   Jankovicsné.
Vitatott az ügyben az is, hogy a leszállított, de ki nem fizetett kábelcsatornákban benne vannak-e már a kábelek. Ha ugyanis a beszállítók állítása  igaz - miszerint nincsenek -, úgy a kábelcsatornák a vasúti forgalom veszélyeztetése nélkül kiszerelhetők, elvihetők. Talán ez is tárgya lesz a jogvitának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!