Szigorú szakmai kérdés

Székesfehérvár - Kiszámítható és következetes gazdaságpolitikával óriási tartalékokat lehetne felszabadítani - véli Oszkó Péter, a korábbi, szakértői kormány pénzügyminisztere.

Klecska Ernő

A szakembert, akit  a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér megyei szervezete hívott meg, népes közönség és számtalan kérdés fogadta szerda este a társaság Koch László utcai klubhelyiségében.


- Nem úgy kell megsegíteni a devizahiteleseket, ahogy a kormányzat teszi - válaszolt egyikre Oszkó Péter. A felmérések szerint ugyanis  a nem fizetők közt ugyanannyi a deviza, mint a forinthiteles és túlnyomó többségük azért nem tud fizetni, mert elveszítette munkáját. A végtörlesztés diszkriminálna is, hiszen  az egy összegben fizetni képes jómódúakat segíti a többiek rovására. A devizahiteles konstrukciók, ha a korábbi időszakot is figyelembe vesszük, még ma sem drágábbak forintos társaiknál, s csak akkor lesz nagy baj,  ha a mai árfolyamok  a futamidő végéig maradnak. A kormány úgy tudna segíteni, ha olyan politikát folytatna, amelyik nem gyengíti a forintot, és a munkahelyek megtartása érdekében tenne lépéseket - mondta.
 - A végtörlesztéssel a bankok sokat veszítenek, de az elképzelhetetlen, hogy bármelyik bedőlne  az OTP erős,  a külföldi anyabankokat pedig magával rántaná egy ilyen esemény. A pénzintézetek veszteségüket saját forrásaikból finanszírozzák, ami azt is jelenti, hogy kevesebb hitelt helyeznek majd ki - mondta el egy másik kérdésre.
- A forint árfolyamát, éppen úgy, mint a kormányzati lépéseket, lehetetlen megjósolni, de az biztos, hogy ha a kormány felhagyna mostani gazdaságpolitikájával, és világosan megfogalmazná, mit tervez  a következő két évben, s ehhez tartaná is magát, óriási tartalékokat lehetne felszabadítani Magyarországon és  az árfolyam is a helyére kerülne - hangzott el. Az így felhasználható forrásokat nem  a lakossághoz, hanem a vállalkozásokhoz kellene eljutatni - így nem lenne ugyan több szavazata a pártoknak, de legalább talpra állna a gazdaság - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!