Sukorói telekcsere - ÁSZ: a földterületek cseréje nem volt szabályos

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter állításával ellentétben részletesen foglalkoztak a sukorói és pilisi/albertirsai ingatlanok cseréjével, és megállapították, hogy a földterületek cseréje "nem volt szabályos és nem volt célszerű".

MTI

Az ÁSZ szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének október 20-án a Fejér Megyei Bíróságon tett tanúvallomására. Mint kifejtették: vallomásában Oszkó Péter azt állította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. évi tevékenységének ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés nem fektet kellő hangsúlyt a Sukoró-Pilis/Albertirsa elnevezésű ingatlancserére, illetve, hogy a jelentésben foglaltak nem alapozzák meg kellő mértékben a csereügylet semmisségét.
Az ÁSZ kiemelte: jelentésük részletesen, mintegy 13 oldal terjedelemben foglalkozik az említett ingatlanok cseréjével, a lényegi elemek a jelentés összegző és részletes megállapításai között is megjelennek, és egyértelműen megfogalmazták: "a földalapba tartozó sukorói földterületek cseréje a pilisi/albertirsai ingatlanokra nem volt szabályos és nem volt célszerű".
A számvevőszék közleményében arra is kitért: ahogy az összes, az említett ügyben készült ÁSZ-jelentés is nyilvános, honlapjukon elérhető.
A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével kapcsolatban. A gyanú szerint egy a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érhette az államot.
Az ügyben korábban Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is kihallgatták tanúként a Központi Nyomozó Főügyészségen, majd ez év október elején Gyurcsány Ferencet a Központi Nyomozó Főügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben hivatali visszaéléssel meggyanúsította.
Ez év október 20-án Oszkó Pétert, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét hallgatták meg tanúként a tervezett King's City kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő sukorói telekcsere érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző állapot visszaállítására indított polgári peres eljárásban Székesfehérváron a Fejér Megyei Bíróságon.
Ekkor azt mondta, hogy az ÁSZ által időközben elvégzett, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008-as gazdálkodását áttekintő vizsgálat előzetes, majd végleges eredménye nyomán már több szabálytalanság kiderült, de a cseretelkek közötti értékaránytalanság az ÁSZ végső jelentésében is "kisebb hangsúlyt kapott". Az ÁSZ-jelentés alapján pedig arra a következtetésre jutottak: a vizsgálat a csereügylet semmisségét nem alapozta meg kellő mértékben, azt azonban jelezte, hogy olyan telekcsere történt, amellyel kapcsolatban több kétség merült fel - mondta vallomásában Oszkó Péter.

Korábbi cikkeink a Sukoró-ügyről - itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!