Pusztító tűz Velencén - Odalett a karácsony

Velence - Teljesen leégett egy háromlakásos nádfedeles társasház vasárnap este Velencén. Mint hétfőn kiderült: a kandalló tüze gyújtotta meg a nádfedeles ház tetejét, amely pillanatok alatt tüzet fogott. Az épület porig égett.

feol.hu

Csöpög a víz a fekete mennyezetről - már ami maradt belőle -, az emeleti falaknak ugyanis nyomuk veszett a tűzben. Vasárnap este gyulladt ki a háromlakásos társasház Velencén, a tűz központja - derült ki később -, az egyik lakás kandallója volt, amelyből felszöktek a lángok a nádfedeles tetőre. Pillanatok alatt történt minden...



Egy szempillantás alatt elégett az egész ház, mesélik a Nadapi utcában élő  lakók hétfőn kora délután, amikor megmaradt értékeiket próbálják menteni a rommá lett épületből. Egy-két szék, néhány könyv, élelmiszer a fagyasztóból talán épségben maradt. De nem sok egyéb.
- A házat újjá lehet építeni, bútort is vehetünk másikat, de a családi emlékek, a régi fotók, az étkészlet nem pótolható, számunkra felbecsülhetetlen érték volt - meséli elkeseredetten, sírással küszködve egy fiatal lány, aki két éve költözött az egyébként 2008-ban épült házba. A karácsonyuk most oda, jegyzi meg, de szerencse, hogy azért van hová menni. 
Ahogy annak a családnak is, akiknél a kandalló tüze meggyújtotta a tetőt. Két fiatalember és édesapjuk élt itt egészen mostanáig, de most ők is mentik, ami menthető. Édesanyjuk segédkezett a pakolásban.


- Bárhová mehetünk a családban, a mamához vagy édesanyánkhoz, azzal nem lesz gond, de minden egyebünk odaveszett - mondják a Székesfehérváron tanuló  srácok, akiknek egy férfi rokona mutatja meg, mi is történhetett. 
- Nézze, ezt a kályhát úgy csinálták, hogy mögé pozdorját tettek. Itt van a kéménye - ami felforrósodik használatkor -, és a kályha, pár centire tőle a fából készült fal. Hát milyen munka az ilyen? Szerintem műszaki hiba - vélekedik a férfi, s felháborodva emlegeti a kivitelezőt. A tűzoltóknak egyébként nem volt könnyű dolguk az utcában, ugyanis az oltási munkálatokat nehezítette, hogy nem volt a közelben működő,  megfelelő nyomású tűzcsap, ezért a székesfehérvári tűzoltóság  vízszállítója az érdiekkel felváltva több száz  méter távolságból, az M7-es autópályán lévő benzinkút tűzcsapjáról  hozta a vízutánpótlást - közölte Bisztricz Anett, a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője. Az oltás több mint 6 órán át tartott, addig nézték a lakók, ahogy otthonuk porrá ég. Még belegondolni is borzasztó, mi lett volna, ha az eset nem este történik, amikor még ébren volt mindenki, hanem éjjel. Alvás közben omlott volna rájuk az  épület, a legtöbben ugyanis a felső emeleteken pihentek. De szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem így történt, s nem lett áldozata a tragédiának.
- Fent volt a szobám, már a falai sincsenek meg. De nem megyek fel, nem is akarom látni - mondja a fiatal lány. Mikor újból bekukkantok hozzájuk, épp vigasztalják. Körülöttük  fekete víz csöpög, a padló deszkái beszakadás előtti állapotban rogyadoznak, a családi fotók hamuja pedig a levegőben száll.

OLDALTÖRÉS: Órákig küzdöttek a lánglovagok

Órákig küzdöttek a lánglovagok

Órákig küzdöttek a lánglovagok

Órákig küzdöttek a lánglovagok

Nádfedésű társasház tetőszerkezete gyulladt ki vasárnap este Velencén. A székesfehérvári tűzoltók II-es kiemelt fokozatban, három gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval siettek a helyszínre. A tűzoltók kiérkezésekor a Nadapi utcában a körülbelül 10x20 méter alapterületű, tájjellegű, háromlakásos társasház nádfedésű tetőszerkezete és beépített tetőtere teljes terjedelmében égett. A tűz veszélyeztette a szomszédos, szintén nádtetős épület tetőszerkezetét, amelyet a  tűzoltók folyamatosan vízzel és habbal locsoltak. Az oltási munkálatokat nehezítette, hogy nem volt a közelben működő, megfelelő nyomású tűzcsap, ezért a székesfehérvári tűzoltóság vízszállítója az érdi tűzoltóság vízszállítójával felváltva több száz méter távolságból, az M7-es autópályán lévő benzinkút tűzcsapjáról hozta a vízutánpótlást. A kigyulladt társasházban nyolcan laktak. Közülük két személyt a mentők kivizsgálásra kórházba szállítottak.
A tűz oltása az utómunkálatokkal együtt több mint 6 órán át tartott.

Az oltási munkálatokban összesen 20 fő hivatásos tűzoltó, valamint a Pázmándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Velencei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 6-6 fővel vett részt.
A Velencei Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy tagja a belélegzett füsttől rosszul lett, ő szintén kivizsgálás céljából kórházba került, majd az éjszaka folyamán otthonába távozhatott.
A tűzben a háromlakásos, könnyűszerkezetes társasház beépített tetőtere és nádfedésű tetőtere megsemmisült.

Mivel a székesfehérvári tűzoltóságról az összes gépjárműfecskendő a velencei tűz oltásánál volt, ezért Székesfehérvár város védelmére ideiglenesen a sárbogárdi tűzoltóságról érkezett egy tűzoltóautó, beavatkozásukra az éjszaka folyamán szerencsére nem volt szükség - közölte a Bisztricz Anett, a fehérvári tűzoltóság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!