Gyermekélet család nélkül - Csatlakozzon akciónkhoz!

Székesfehérvár - Boldogságra törekedni az élet nehézségein, ellentmondásain, akadályain keresztül - erre, s az önálló életre, a család fontosságára tanítják a gondozott gyerekeket.

Miskei Anita

Aki családban nevelkedett, el sem tudja képzelni, milyen nehéz lehet szülő nélkül felnőni. Az állami gondozott gyermekeknél tett látogatásunk során mégis láttunk mosolygós arcokat,   gyerekeket, fiatalokat, akik boldogok, elégedettek voltak.  Ráadásul nevelőikhez fűződő bensőséges, mélyen gyökerező  kapcsolatuk szívbe markoló. Hiszen a legproblémásabb gyermek is szerethető, s jó szóval irányítható.
A Kikinda utcai gyermekotthon folyosója üres, kicsit talán sivár is volt érkezésünkkor. Mint kiderült, a 7-es egységbe kopogtattunk, ahol a 0-3 éves korú csöppségek élnek. Épp délután kettő tájban,  uzsonnaidőben érkeztünk. A maszatos arcú apróságok mosolyogva fogadtak bennünket, bár bizonyosan a délutáni finom fogás, nem pedig látogatásunk derítette őket jókedvre.


- Most mindössze hét kicsi gyerekünk  van, sajnos ők betegek, állapotuk, speciális fejlesztésük indokolja, hogy itt az otthonban nevelkedjenek, intézményi ellátási körülmények és szakemberek, fejlesztőpedagógusok segítsék őket - mondta Pup Magdolna, az egység vezetője.   Bár - tette hozzá reménykedve -, talán  a kis Amanda hamarosan hazamehet.
Magdolna elmondta, a csöppségeket a nevelőszülők gyorsabban veszik gondjaikba,  a sérült, vagy speciális fejlesztésre szoruló gyerekeket  viszont kevesebben vállalják. Ráadásul itt, a Kikinda utcában, néhány lépésnyire a Fejér Megyei Szent György Kórháztól tulajdonképpen a legjobb helyen vannak a kicsik.
-  A csecsemőkorban, vagy hat év alatt hozzánk kerülő gyermekeket viszonylag gyorsan el tudjuk helyezni nevelőszülőknél, azaz valódi családi közegben találnak újra biztonságra, s hiszik el, hogy vannak olyan felnőttek, akikben bízhatnak - mondta Magdolna, aki arról is beszélt, érzelmek nélkül képtelenség ezt a munkát végezni. - A szülők rendszeresen látogathatják gyermekeiket. Egy háromévesnek nehéz megmagyarázni, édesanyja miért hagyja ismét magára. Ezzel együtt legfőbb célunk, hogy a szülő-gyerek kapcsolatot támogassuk, a család ugyanis mindennél fontosabb számunkra. Akkor is örülünk a szülő látogatásának, ha nehéz az elválás. Mégis reméljük, talán a szülők is önmagukba néznek, változtatnak életvitelükön, s elfogadják a segítséget.
- Egy kamaszkorúnak még nehezebb megmagyarázni, miért került állami gondozásba, miért nem látogatják, ha pedig keresik szülei és ő fontos a számukra,  miért hagyják mégis újra és újra magára - mondta  Magán Judit, a Kikinda utcai otthon 8-as egységének vezetője. A fiatal nő nem csak szakember, édesanya is. - Két fiam van, még nehezebb elmagyaráznom az otthonban élőknek, miért maradtak magukra. Minden gyermekkel személyes kapcsolat alakul ki. Egyeseknek állapotuk, másoknak életkoruk miatt nincs esélyük arra, hogy nevelőszülőkhöz, családokhoz kerüljenek. Van, aki könnyebben magához enged, mások elutasítóak, védekeznek. Falat húznak maguk köré, amit  egy csapatként, a gyerekekkel  együtt bontunk le. A  legtöbb állami gondoskodásban élő  gyermek szülei élnek.  Sokan  az ő felelőtlen életvitelük, a rossz családi körülmények, a felnőttek  munkanélkülisége miatt kerülnek gondozásba. De  megromlott szülő-gyermek kapcsolat, vagy   testvérek közötti viszály, rosszabb esetben pedig bántalmazás is   szerepel az okok között - mesélte Judit, aki szomorúan fűzte hozzá: - Sok gyermek el sem hiszi, hogy télen is meleg van a kis kuckójában, minden nap jut  meleg étel, sőt, még zsebpénzt is kap, amivel szabadon gazdálkodhat.

Gyermekvédelem Fejér megyében

A megyében jelenleg 773 gyermek él állami gondozásban: gyermekotthonban, lakóotthonokban vagy éppen nevelőszülőknél. A Fejér megyei intézmény 196 nevelőszülői családdal működik együtt, ebből mindössze hatan végzik ezt a munkát főállásban. Tavaly a közel 800 állami gondozásban élő gyermek közül hatan voltak teljes árvák, s további hatvanan  voltak  félárvák. 

Csatlakozzon akciónkhoz!

Segítsünk együtt a Fejér megyei otthonok kis lakóinak!

Adjunk esélyt együtt az állami gondozásban élő gyermekeknek, fiataloknak! Legyen idén az ő karácsonyuk is sokkal szebb!

Segítsünk együtt az idei esztendőben azon a 773 állami gondozásban élő gyermeken, akiket a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának gondjaira bíztak! Az elmúlt években már olvasóinkkal közösen bizonyítottuk, az összefogás ereje szebbé, könnyebbé teheti a rászorulók életét, mindennapjait. Gyűjtöttünk már adományt az árvízkárosultak javára, lapunk munkatársai önkéntes munkájukkal is támogatták az iszapkárosultakat, s együtt segítettünk Csordás Koppányon, a szívműtéten átesett kisfiún.

Lapunk számára fontos, hogy támogassuk a bajbajutottakat, segítsük azokat, aki természeti katasztrófa áldozataivá váltak. S óvjuk, védjük a gyermekeket, kamaszokat és fiatalokat, akiket szüleik elhanyagoltak.

Most a megyében élő közel 800, gyakran tragikus  sorsú, családi viszálynak, éhezésnek, betegségnek kitett  gyermek segítségére sietünk, s ebben kérjük olvasóink s a cégek segítségét. Várjuk adományaikat, hogy idén az önök segítségével együtt tegyük szebbé ezeknek a gyermekeknek a karácsonyát. Segítsünk, hogy jusson minden gyermek karácsonyfája alá egy apró ajándék!

 Számlaszám: 12092309-00107354-00100001, közlemény: adomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!