Főhajtás hősök, áldozatok előtt - ünnepség a Don-kanyar kápolnánál

Pákozd - Halottak napja és a felújítás befejezésének alkalmából kegyeleti megemlékezést tartottak szerdán este a Don-kanyar Emlékkápolnánál.

Klecska Ernő

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, illetve a Doni Kápolna Alapítvány által rendezett eseményen beszédet mondott Karsai Béla, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Karsai Béla kiemelte: a Mészeg-hegyen álló kápolna, amelynek felújítási ünnepségére most összegyűltünk, az első volt Magyarországon, ami nem hagyta feledni a feledésre ítélteket. Ahol kegyelettel lehetett emlékezni a hómezőkön maradt katonákra és a túlélőkre. 17 évvel ezelőtt Bobory Zoltán gondolatában jelent meg az elképzelés, majd a megvalósításhoz egyre több társat állított maga mellé. Végül felépült a kápolna, és az itt rendszeresen megtartott kegyeleti máglyagyújtások, megemlékezések tágították és rendezték kollektív emlékezetünket.
Az uniós támogatásból megújított kegyhelynél koszorút helyezett el Pleizer Lajos, a megyei közgyűlés alelnöke, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Huszár János, a Magyar Honvédség (MH) összhaderőnemi parancsnokságának  parancsnokhelyettese. Koszorúzásuk után  Spányi Antal megyéspüspök celebrált misét. Az istentisztelet után a kegyelet virágait a kápolna felújításában résztvevő szervezetek vezetői és magánszemélyek is elhelyezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!