Felújítják Wathay szobrát

Székesfehérvár - Megroggyant Wathay Ferenc szobrának talapzata, így az alkotást Kocsis Balázs restaurátor műhelyébe szállították regenerálódásra.

Házi Péter

Lux Elek 1937-ben készült alkotását, a régi várfal előterében ülő Wathay Ferenc szobrát  gyakorlatilag még soha nem restaurálták. A szobor talapzata, pontosabban az az alatt lévő alap megsüllyedt, ezért annak kijavítására van szükség. A szobron is van némi munka, amit Kocsis Balázs restaurátor végez el.
 Az alap téglából készült, a Várfal park  talaja viszont gyakran vizes, nem csoda, hogy nem bírta a másfél tonnás szobor, plusz a legalább három tonnás kőtalapzat súlyát - mondja Kocsis Balázs szobrász, restaurátor, akinek a műhelyébe szállították a szobrot.
A föld felől folyamatosan érte a nedvesség a szobor belső, vasból készült merevítőit, így Balázsnak most az is dolga lesz, hogy ezeket a korrodált szerkezeteket felújítsa. Ezen kívül maga a szobor nem veszti el a zöldes árnyalatú patinát, ám egy alapos takarítást,  valamint a szükséges restaurálást megkapja. Mivel a szobor maga egy nehezebb autó súlyával vetekszik, nem véletlen,  hogy a restaurátor munkáját most egy daru segíti, ez dönti meg az alkotást, hogy hozzá lehessen férni a belső részekhez.
A szobor talapzata állítólag a régi várfal köveinek felhasználásával készült, ezek a többszáz kilós kövek most szétszedve, megszámozva várják a restaurálást. A már említett tégla alap helyett a Városgondnokság készíti el az új, masszívabb alapot (ezt nyilvánvalóan csak fagymentes időben lehet végezni), ezt követően, várhatóan tavasszal kerülhet vissza a helyére a hős várkapitány szobra, így újra őrizheti majd a fehérvári városfalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!