Álomteljesítő küldetés: állami gondozott gyermekhad járt a Mikulásnál

Nagykarácsony - Izgalommal telt tekintetek, sürgés-forgás az induláskor, majd nagy öröm, fénylő orcák, szakállhúzás - Nagyarácsonyban járt jónéhány a megye állami gondozott gyermekei közül. Mesebirodalom és kalandpark várta őket, a nebulók találkozhattak a Magyar Mikulással, és végigjárták a karácsonyi fesztivál majdnem minden állomáshelyét.

Fejér Megyei Hírlap

Sokan és sokat tesznek azért, hogy a megye állami gondozott gyermekei mosolygósak legyenek  az adventi várakozás időszakában,  és nekik is  meglepetésekben, örömökben gazdagon teljen  a szeretet ünnepe. Nagy családként fogtunk össze olvasóinkkal, partnereinkkel,  és kérjük:  ajándékozzunk együtt meglepetést a karácsonyfa alá a megye 773  állami gondozottjának!
Akciónk a karácsonyt édesíti meg, ám tudjuk, az ajándékozási időszak a Mikulással kezdődik - felnőtt fejjel sem nehéz felidézni az egykori csizmafényesítéseket, Mikulás-váró éjszakákat...  Ilyen  álomteljesítő volt a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap mai küldetése: lehetővé tettük, hogy 43 állami gondozott gyermek meglátogassa  a nagykarácsonyi Mikulást.

- Gyertek csak nyugodtan beljebb, a radiátoromra is ülhettek, mert az asztalos manó úgy alakította ki a burkolatot, hogy bírja a gyűrődést, és a kandallóm párkányára is nyugodtan felállhattok - biztatta a Mikulás a dolgozószobája ajtaján befelé furakodó gyerekeket. Nagy volt a zsúfoltság, de a nagyok előre engedték a kicsiket, hogy mindenki  jól lássa az asztala mögötti óriás fotelben tornyosuló nagyszakállút. A tizenévesek  tátott szájjal néztek körül, a pirinyók megszeppenve hallgatták a Mikulást:
- A vitrines szekrényben hatvanezer levél van, valamennyit a gyerekektől kaptam. Válaszolok is rájuk, bár néha a krampuszaim összekeverik a borítékokat. De ne aggódjatok! Az ablakba kitett kívánságlisták eljutnak hozzám, és telefonon is felhívhattok.
A gyerekek megtudták, hogy az asztalon lévő Titkok Könyvébe csak jót szeret írni a vén ajándékosztó, a varázs távcsövével mindent lát - azt is, ha  rosszak... A hatalmas dobozba pedig az aznapi levelek kerülnek, amelyeket este átnéz, a rajzokat elteszi emlékbe, a kívánságokat pedig a manókra bízza.


A gyerekek örömmel nyújtották kezüket az ajándékcsomagért.  Kapni jó,  de adni még jobb! - mondta az egyik nevelő, és rajzokkal kedveskedtek az apónak. Meglepetésben nem volt hiány, ugyanis a Mikulás a felnőttekre is gondolt: a kísérők, valamint  Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője és Fülöp István, a PLT marketing vezetője is kapott egy-egy csomagot. Így köszönte meg a Mikulás, hogy az állami gondozott nebulókat elvitték hozzá Nagykarácsonyba.

Egy aprócska kislány összeszedte minden bátorságát, megrángatta a Mikulás szakállát. Tudni akarta, igazi-e. Ettől oldódott a hangulat, a gyerekek választ kaptak minden kérdésükre, majd elindultak a nagy kalandra:  megnézték a  manókiállítást, felmásztak a híres szánra, és szemügyre vették az udvaron karámban tartott szánhúzó szarvasokat.

Márk Lászlónéról útközben kiderült: hivatásos nevelőszülő Bodajkon, kilenc gyermekről gondoskodik, mindet  elhozta  - jutalomnak tekinti ezt a kirándulást.
A bodajki nevelőszülő siserehadán  kívül a Fejér Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának gyermek- és lakásotthonaiból, Martonvásárról, Sárbogárdról, Székesfehérvárról, Mezőfalváról, Előszállásról vittünk nebulókat, összesen negyvenhármat.

Közben a labirintushoz értünk, a gyerekek azonnal eltűntek benne. Utána a  Zöld Karácsony Óriás következett... A játszóházi szabadfoglalkozás, nagy móka előtt  elköszöntünk a népes gyermekcsoporttól - azzal a jókívánsággal, amellyel a Mikulás is útjukra engedte őket: "Jó egészséget és áldott ünnepeket!"

Még több fotó itt, a dh-online galériájában!

Jusson nekik is ajándék!

Karácsony közeledtén sokunkban feltámad a segíteni akarás vágya. Számosan gondolkodnak el ilyenkor, mivel, hogyan lehetne szebbé tenni mindazok ünnepét, akiknek amúgy csak igen kevés jutna - ha egyáltalán - a karácsonyfa alá. Lapunk ebben az esztendőben a megye gyermekotthonaiban élő gyerekeknek szeretne meglepetést szerezni. Ehhez kérjük az önök, olvasóink segítő támogatását, ahogyan tettük már korábban az árvíz idején, a vörösiszap katasztrófa után vagy a szívbeteg kisfiú, Koppány műtétekor.
 A  megye gyermekvédelmi rendszerében hétszázhetvenhárom kisebb-nagyobb fiú és lány él lakóotthonokban vagy  éppen nevelőszülőknél. Eddig még  sikerült őket minden évben megajándékozni,  teljesíteni  kívánságaikat. Ha összefogunk, így lehet ez az idei karácsonyon is.

Mikulásfalva honlapja ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!