A vigasztalás hajléka - Tizenhatmillió a templom felújítására

Káloz - Az egyházközség címerét és zászlaját Szelesné Csizmadia Márta iparművész tervezte és készítette el - az első szalagot is ő kötötte fel. A zászlót cserkészek őrizték.

V. Varga József

A pályázati támogatásból és adakozásból felújított református templom ünnepélyes átadását tegnap hálaadó istentisztelettel kötötték össze. Bevonultak a palástos lelkészek, apostoli köszöntést mondott Nemes Gyula, kálozi lelkipásztor.
  
- Isten elénk lépett Jézus Krisztus képében, emberré lett, és megváltott bennünket. Mi tehetünk mi az Úrért? Törekedjünk a jóra, ragadjuk meg a templomajtó kilincsét, nyissunk be a megújult hajlékba, a vigasztalás hajlékába, és hívjuk magunkkal embertársainkat - fogalmazta meg igehirdetésében Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.



A falu református temploma 1786-tól 1788-ig épült a helyiek áldozatos adakozásából, a jellegzetes fa karzat 1811-ben készült. A második világháborúban tornyát lelőtték, majd ideiglenesen helyreállították a tetőzetet, a végleges toronysüveg 1988-ban került a helyére, 2000-ben kisebb felújításra futotta. A mostani külső rekonstrukcióra 16 millió forint európai uniós és állami támogatást nyertek, azonban a pályázat utófinanszírozott, így csak hitelből tudták megelőlegezni a munkálatok költségét. Kölcsönt kaptak az egyházmegyétől, támogatta a renoválást az önkormányzat, a hívek adakozással segítettek.


  
Az istentiszteleten az egyházi énekkar és zenekar szolgált, Szajkó Anikó fuvolán játszott, szavalattal készült Nagy Ildikó és Nemes Noémi. Köszöntőt mondott Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Köntös László dunántúli főjegyző, Bögyös Zsolt, az MVH megyei vezetője, Horváth László katolikus apát, plébános, Weisengruber Imre polgármester és Kovács János, a mezőföldi egyházmegye gondnoka. Az ünnepség szeretetvendégséggel fejeződött be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!