A tervezett változások ellen tiltakoznak - demonstráció Fehérvár belvárosában (frissítve)

Székesfehérvár - A Liga szakszervezetek által szervezett demonstráció miatt pénteken reggel 8 óra óta félpályás útlezárás van a belvárosban a Várkörút egy részén. Nagyobb fennakadás nem volt eddig a közlekedésben.

Házi Péter

Kollégánk délelőtt, a helyszínen járva azt tapasztalta: a Várkörútnak a Lakatos utcától a Budai útig tartó részén mintegy félszáz autó demonstrál. A Palotai út buszpályaudvarhoz közeli részére szintén jelentettek be tüntetést, de akkor még nem voltak ott az akcióban részt vevő autósok.

Erőset fúj a sípjába a kereszteződés közepén álló rendőr. Szükség van a nyomatékosításra, ugyanis a néhány méterrel arrébb szerencsétlenkedő autós szemmel láthatóan nem érti a forgalomirányító karjelzéseit. Zavarában elnézést kér, mire a rendőr: - Ne kérjen elnézést, csak haladjon végre!
Az emberek tényleg elfelejtették azt, amit annak idején a KRESZ-tankönyvekből tanultak, s ha a városban lámpa helyett ideiglenesen rendőr irányítja a forgalmat, bizony  káoszos helyzetek tudnak kialakulni. Így történt  ezt ma is a Várkörút és a Rákóczi út kereszteződésében, ahol a Liga Szakszervezetek és a Független Rendőr Szakszervezet szervezésében félpályás útlezárással kívánták a résztvevők felhívni a figyelmet a Munka Törvénykönyve tervezett változásainak negatív hatásaira. A járókelők figyelmének felhívása úgy tűnik, sikerült, volt olyan gyalogos, aki a zebra közepéről fordult vissza a transzparensekkel megpakolt autók előtt kávézgató, beszélgető demonstrálók irányába. Nem mindenki fogadta azonban ilyen pozitívan a félpályás útlezárást, egy  Opel sofőrje  egyezményes kézjellel közölte  véleményét a forgalomlassításról,  más autókból viszont bátorítólag integettek a tiltakozóknak. Tülkölni valószínűleg a rendőri jelenlét miatt nem mertek.


- Elsősorban azért szerveztük meg a demonstrációt, mert az új Munka Törvénykönyve tervezete gyakorlatilag lenullázza az érdekvédelmi munkát: a szakszervezeti tevékenységet folytatóknak eddig járó munkaidő-kedvezmény jelentős csökkenésével  nem marad lehetőségük valós érdekvédelmet folytatni. Másrészt  a javaslat durván támadja a kollektív szerződéseket, amelyek alappillérei a munkavállalói érdekvédelemnek - mondja Orgovány Zoltán, a demonstrációt szervező Liga Szakszervezetek megyei koordinációs fórumának az alelnöke.
- Sokan fújtak ránk eddig, amiért tiltakozunk a  korkedvezményes, korengedményes nyugdíjak megszüntetése  ellen, de most már nem csak a rendvédelmi szféra dolgozói érzik a bőrükön azt, hogy korábban szerzett jogok sérülnek, így a járókelők közül is többen támogatásukról biztosítottak minket - állítja  egy, a Honvéd szakszervezettől érkezett  demonstráló, aki egy "Elegünk van, méltó munkát!" feliratú autó előtt kávézik több társával. Egy piros Ignisen pedig Hofi Gézát idézi egy transzparens: Az igazságból elveszett az "iş".
Sajátos helyzetben van a demonstráción ugyancsak részt vevő Báles István, aki a Philipsnél működő video szakszervezet vezetője: - Egy évig még él a kollektív szerződés,  célunk, hogy az új tulajdonossal ezt megerősítsük. Kérdés viszont, mi lesz a januártól várható csoportos létszámleépítéskor azokkal a szakszervezeti tagokkal, akik a tévés üzletágban dolgoztak. Álláspontunk szerint őket nem lehetne elküldeni!
A novemberi hidegben az emberek inkább sietnek, mint megállnak a zászlókkal felszerelt, szórólapot osztogató demonstrálóknál. Hideg van, de jöhet még ennél is hidegebb...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!