Ne ülj a kecskére!

Székesfehérvár - Az állatok világnapját Assisi Szent Ferenc halálának napján, október 4-én ünnepeljük. A Munkácsy iskola kisállat-bemutatót rendezett a jeles nap alkalmából.

Lovász Lilla

Immár hagyományossá vált, hogy a Munkácsy Mihály Általános Iskola az állatok védőszentje halálának évfordulóján bemutatót rendez. A tanulók elhozhatják háziállatukat, s az iskolaudvar benépesül szárnyasokkal, négylábúakkal, hüllőkkel, halakkal. A szülők adományokat ajánlhatnak fel, a gyerekek  szavazhatnak:  ki legyen az első.

Nyüzsgött a Munkácsy iskola udvara kedd  délután, ám ezúttal nem csupán gyerekek töltötték meg a grundot: kis kutyák, nagyobb kutyák szaladtak gazdájukkal fel-alá boldogan, a pavilonban cicusok kandikáltak ki gazdájuk öléből. Akváriumok, terráriumok sorakoztak a focipályán, az egyik félreeső zugban pedig egy vidám négylábú várta a kíváncsiskodókat.
Csipusz először van itt, tavaly a tesója tett látogatást az iskolában. A gyerekek imádják, nem sok ilyen állattal találkozhatnak. Egész jól bírja a gyűrődést - mondja Szatmári Róbert, az elsős Boldizsár apukája, aki egy fa árnyékában üldögél, és némi óvatosságra inti a néha túl bátor kicsiket. Csipusz ugyanis egy kecske, mégpedig ősi magyar parlagi fajta, aki nem kimondottan díjazza, ha a hátára ülnek, s azt sem, ha szarvánál fogva ráncigálják, ám ezt leszámítva igen türelmesen, sárga-barna szemében csodálkozó érdeklődéssel  szemléli a gyereksereget.


Nem így Zizike, Sebestyén Zoé cicája: ő morcos képpel tekinget gazdája öléből, kicsit unja a nyüzsgést, de még így is esélyes a szavazatok többségének elhódítására, legalábbis macska kategóriában.  Ahogy Zoétól megtudjuk, négy éve versenyez a cica, s két esztendeje ki is vívta magának az első helyezettnek járó elismerést.  
 Jó alkalom ez a gyerekeknek, hogy sokféle teremtménnyel találkozzanak, nekünk pedig arra, hogy az állatok szeretetére neveljük őket. Évek óta megrendezzük a bemutatót, s mára nagyon népszerű lett - mondja a szervező, Lippai György, az iskola egyik tanítója. Megtudjuk, idén hat kategóriában hirdették meg a bemutatót: a gyerekek elhozhatták kutyájukat, macskájukat, madarukat, de jöhetett kisemlős, hal illetve hüllő is. Ami a fenti ötbe nem fért - mint például Csipusz, a kecske - az az egyéb kategóriában indulhatott.
 A szülők szívesen adományoztak idén is. Elsősorban állateledelt vártunk tőlük, amivel a Hérosz állatotthont támogatjuk - teszi hozzá a főszervező. A bemutatón díjazták nemcsak a legtöbb állatot hozó, de a legtöbb adományt felajánló szülőt is.
Assisi Szent Ferenc már a tizenharmadik század elején hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Talán akadnak követői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!