Le a kalappal a Sapa előtt

Székesfehérvár - Semleges szurkolók számára is igazi hokicsemegét jelentett a Sapa Fehérvár AV19 és a Ljubljana közti összecsapás. A Zágráb elleni első hazai győzelmet pénteken újabb követte.

Tóth Bence

Sapa Fehérvár AV19 - HDD Tilia Olimpija Ljubljana 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)

Székesfehérvár, 3000 néző. Vezette: Cervenak, Erd, Kovács, Smeibidlo.
Sapa Fehérvár AV19: MUNRO - Horváth A., Tokaji, SOFRON 2, Vas M. (2), Kovács - Pratt, Borgatello, Palkovics (1), Johansson, RYAN 1 - Sille, Durco, Benk 1, SIKORCIN, Magosi (1) - Láda B., Nagy G. 1, Tóth A., LADÁNYI (2). Vezetőedző: Kevin Primeau HDD Tilia Olimpija Ljubljana: LAMOUREUX - Cole, Groznik, Pance Z. 1, Golicic, Pance E. (1) - Fraser, Hotham, Hebar, Mustonen, Ropret - Dervaric, Smirnov, Taylor (1), Music (1), HUGHES 1-Vedlin, Sefic, Verlic, Ograjensek.  Vezetőedző: Hannu Jarvenpaa.
Kiállítások: 4 perc, illetve 8 perc

A két alakulat közötti csata már a kezdő korongbedobást követően kezdetét vette: az EBEL szeptember hónapjának fiatal játékosára szavazhattak a szurkolók, s itt Nagy Gergő pont a szlovén Anze Roprettel versenyzett az elsőségért. Kettejük külön párharca eldőlni látszott a zöldeket erősítő csatár javára, ám a Sapa tehetsége rögvest revansot is vehetett a pályán... Nagy Gergő a negyedikbe vonalba került vissza, így élvezhette a rutinos szélső, hazai közönség előtt az idei pontvadászatban most debütáló Ladányi Balázs társaságát.
Kezdést követően lüktető iram jellemezte a derbit, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. "Godó" agilis játékkal próbálta leplezni egy hónapos kihagyását, s nem lepődtünk volna meg, ha a vezetőtalálatot jegyezheti. Igaz, erre Sikorcinnak is több lehetősége adódott, őrzőit szinte percenként hívta táncra... A szezonban villámrajtot vevő szlovének átadásait semleges harmadban a kék-fehérek rendre lefülelték, s az így vezetett kontrákból veszélyeztettek főként a kék-fehérek. Csak hát az Olimpija kapusa, az eddig 94,5%-os hatékonysággal védő Jean Philippe Lamoureux eszén nem tudtak túljárni. Szerencsére az állítás igaz volt Adam Munrora is, így az első harmadban nem rezzentek a hálók.
Magasabb fordulatszámra kapcsolt a középső játékrész elején a Volán, Horváthnak adódott esélye gólszerzésre, ám az amerikai portás pazar reflexxel hárított. Dinamikusabbnak tűntek az Ördögök, ám a gól hiányzott, a szlovének pedig büntettek. A 9. percben egy végsőkig kijátszott akciót Hughes fejezett be, 0-1. A hidegzuhany nem fogta meg a Sapát, hat perccel később emberelőnyben egalizáltak. Ladányi jött fel az első sorba, s kihagyhatatlan passzal ajándékozta meg Sofront, akinek bombája a ficakban kötött ki, 1-1. Az egyenlítéssel azonban nem lőtték el minden puskaporukat, az utolsó előtti percben Magosi kipattanója Benknél landolt, s könnyűszerrel a fiatal szélső találata már a kék-fehérek előnyét jelentette.
Úgy látszik Ryan hajt a meccs/pont átlagára, miután mentrendszerű gólját ismét szállította. Egy perc sem telt el a záró húsz percből, korongot csent, s miután védőin átcikázott finoman a jobb alsóba helyezett, 3-1. A válasszal nem sokáig maradtak adósak a vendégek, egy eladott korongból Ziga Pance olvasztotta egyre a Sapa előnyét, 3-2.
A még nyitott kérdésekről Sofron döntött, a remek formában játszó csatár szinte lemásolta első találatát, 4-2. A kegyelemdöfést Nagy üres kapus gólja adta meg a zöldeknek, ezzel beállítva az 5-2-es végeredményt. Vasárnap Bécsbe látogatnak a fehérváriak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!