Könyvek, történetek Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról

Székesfehérvár - A Szindbád forgatása jó hangulatban zajlott, a társaság motorja Zoltán volt. Az apró sárgaréz festőállvány pszichobarométerként szolgált, jelezte az álompár pillanatnyi viszonyát.

Szabó Zoltán

A fentiek és sok más érdekesség    a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár  olvasótermében hangzottak el szombat délután, ahol a közönség élvezettel   figyelte a két előadót.  Az országos könyvtári hetek  fehérvári rendezvényeinek sorában    Álomszínészpár címmel   Gábor Júlia  - Ruttkai Éva és Gábor Miklós  lánya -,  illetve Szigethy Gábor  színháztörténész, dramaturg  (Gábor Júlia férje) tartottak könyvbemutatót.  Azokról a kötetekről  -   Egy díszletmunkás emlékei,  Álomszínészpár, Győzelem, diadal  nélkül -, amelyeket az   elmúlt években    Ruttkairól és Latinovitsról írtak.   És érdekes történetek egész sorát    mesélték el csaknem másfél órán át, amelyekből  e helyütt   csak  szemezgetni tudunk.    Előtte azonban Magony Imre, a könyvtár igazgatója    meglepetéssel szolgált:   megmutatta  azt a    vendégkönyvet, amelybe Ruttkai Éva és Gábor Miklós írtak néhány sort,   amikor 1963-ban itt jártak.    Gábor Júlia    megemlítette, hogy a polgári családból  származó édesapjának  - apukámnak, ahogy ő nevezte - hatalmas könyvtára volt, és fantasztikus műveltséggel rendelkezett.    Édesanyja viszont nagyon szegény családból jött, ezért  két bátyjával korán dolgoznia kellett, gyerekszínészként. Anyukám  - mondta Gábor Júlia -  valósággal falta a könyveket  Gábor  Miklós gyűjteményében,  mindenfélét olvasott,  és hihetetlenül tudott mesélni,  nagy képzelőereje volt. Szigethy, aki Ruttkai Évát 1960-ban, 19 évesen, díszletmunkásként ismerte meg a Vígszínházban, hozzátette: sokáig tartott,  amíg Júlia igent mondott,  és amikor összeköltöztek, ő  vitte a  saját hatalmas könyvtárát, míg a Gábor-könyveket lányai kapták.   Ruttkai Évát egyébként  sokkal korábban megismerte, mint   feleségét, aki az egyetemen tanítványa volt.


Elmondták   a Ruttkai Éva-emlékszoba, illetve a rendkívül  nehezen kikínlódott Ruttkai-Latinovits emlékház történetét is, amelyet  aztán végül nem tudtak fenntartani.
- Talán különös, hogy  két  ekkora  színész lányának  nem volt affinitása a színészethez, pedig így van.  Amikor a Szindbádot forgatták, Ruttkai Éva már Latinovits Zoltán  élettársa volt.   Gábor Júlia  nagyon hasonlított édesanyjára, ezért kapacitálták, hogy ő játssza el  Ruttkai fiatalkori énjét.  Vállalta, Huszárik Zoltán rendező nagyon örült.  Ám amikor  azt az egy mondatot,  "'Igen, Szindbád, vecsernyekor találkozunk" el kellett volna mondani, leblokkolt és sírva fakadt.  A forgatás egyébként jó hangulatban zajlott,  volt valami varázsa, tartós  szerelmek szövődtek - Nagy Anna és Huszárik, Szegedi Erika  és Sára Sándor között  például -,   a társaság motorjaként Latinovits     jókedvű,  kedves volt,  adomázott.  Kevésbé kellemes, ami Latinovits Zoltánnal Veszprémben  történt,  ahol rendezett, és nézeteltésérük miatt  az igazgató kihívta, rászabadította az elhárítást.    A már postázott érdemes művészi díjat visszavonták, csak 3 év múlva kapta meg.
 Ritka relikviákat is hozott magával a házaspár. Például Ruttkai Éva   1960-as Kossuth-díját tanúsító, leginkább   vasúti igazolványra, katonakönyvre emlékeztető igazolványt, amelyben az áll:   az igazolvány, vagyis a díj visszavonásig érvényes.  Továbbá egy kis sárgaréz   festőállványt, amely  pszichobarométerként szolgált.  Elhelyezése,  nyitott vagy csukott állapota azt jelezte, éppen milyen viszonyban van Ruttkai és Latinovits,  hajlamosak-e a megbocsátásra. Levetítették Szigethy Gábor két dokumentumfilmjét is, az egyik Ruttkairól, a másik Latinovitsról szól.
Aztán a  könyves vasárnapon kiosztották a megyei könyvtár általános iskolások részére kiírt Olvasásmánia pályázatának díjait, majd  könyvtári flesh mob-ra, azaz   néhány perces együtt olvasásra hívták a gyerekeket-felnőtteket a Bartók Béla térre.

Az Olvasásmánia pályázat első három helyezettje, sorrendben és évfolyamonként: a negyedikesek között Bárány Péter (Munkácsy), Szabó Dániel (Zentai úti), Somos Nóra (Munkácsy). Ötödikesek: Kiss Veronika, Szántó Cintia, Gulya Nóra (mindhárom Zentai úti). Hatodikasok: Bánkuti Barnabás (Széna téri), Somos Máté (Munkácsy), Preszter Sarolt (Ciszterci gimnázium). Hetedikesek: Preszter Borbála (Ciszterci), Csikós Réka (Tóparti), Véninger Gréta (Széna téri). Nyolcadikasok: Gál Boglár (Teleki gimnázium), Szörfi Jázmin (Teleki), Csörgei István (Széna téri). A verseny már 25 éves, 5 éve lett a neve Olvasásmánia. A javasolt könyveket a megyei könyvtár nevezi meg, azokból kell olvasónaplót, illusztrációt készíteniük a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!