Kicsi, de erős a Páholyszemle

Székesfehérvár - Igaz, csak egyestés lesz, de az idén sem marad el a Páholyszemle A Szabadművelődés Házában. November 4-én 18 órától négy filmet láthat a közönség.

Szabó Zoltán

Ez immár a 16. Páholyszemle, és ahogyan az eddigiek során mindig is történt, az az évi  Magyar Filmszemle dokumentumfilmjeiből és rövidjátékfilmjeiből  mutatnak be válogatást.  Köszönhetően Gyimesi Editnek, az egykori Barátság klubmozi szervezőjének, az évenkénti fehérvári szemlék gazdájának. Ezúttal négy  filmet láthatnak jövő pénteken a nézők.   Köztük Salamon András: Nightfall című kisjátékfilmjét.  A Zsötem, a Koldusgyerek, a Huttyán, a Közel a szerelemhez,  a Getno és sok más film ismert rendezője  ezúttal  elmond egy mesét arról, hogyan győzi le a kicsi, a gyenge, a halk a nagy, erős és hangos  fenyegetését.
A  Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek  című dokumentumfilm Sós Ágnes munkája. Pusker Júlia  és Ágnes  kecskeméti testvérpár, és mindketten csodálatosan hegedülnek. Tehetségüket  több sikeres hazai és nemzetközi  hangversenyük bizonyítja. A rendező  hét évig  kísérte figyelemmel  életük, kapcsolatuk fordulatait.  (A film  a 42. Magyar Filmszemlén  elnyerte az Ember Judit-díjat, azaz   a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést.)  A székesfehérvári képző- és fotóművész, filmrendező, Hegedűs 2 László  Rögtön jövök című animációs  alkotása is szerepel a programban.  A filmhez  mellékelünk egy Weöres Sándor-idézetet: "Más a képzelet és más a képzelődés,  ahogy más a beszéd és a más a fecsegés. A képzelődés  az élet törvényei szerint működik, és az éhen maradt vágyakat köddel eteti; a képzelet a lét törvényei szerint működik, és amit megteremt, műalkotást, tettet, gondolatot: valódi és igaz."
Végül  levetítik  Németh Gábor Péter: Ásó, kapa,  nagyharang - Ároktő című dokuját. Két, Borsod megyei településen, Ároktőn és Szomolyán romák és nem romák megvalósították a brazil Augusto Bel által kitalált fórumszínházi  műfajt. A film az ároktői kísérletről szól. Az idei Páholyszemle vendége lesz   egyébként Németh Gábor Péter rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!