Haragudott Károly Róbert Fehérvárra?

Székesfehérvár - Haragudott I. Károly Fehérvárra? - erre a kérdésre is választ ad a most bemutatott kötet.

S. Töttő Rita

A Magyar királyok és Székesfehérvár könyvsorozat második, Károly Róbert életét feltérképező   kötetét mutatta be csütörtökön a Püspöki Palotában a Székesfehérvári Egyházmegye. A kötetet ők, valamint a város önkormányzata, illetve a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány finanszírozta, s célja, hogy a király s a  megyeszékhely kapcsolatát feltárja a történelem iránt érdeklődők számára.
Csukovics Enikő, a  kötetet bemutató történész elárulta: az írások  olyan kérdésekre próbálnak választ adni, mint hogy valójában hogyan is hívták: I. Károlynak vagy Károly Róbertnek az uralkodót, illetve haragudott-e Székesfehérvárra, s hogy pénzügyi lépései miatt reformkirálynak nevezhető-e? 
- Károly első székesfehérvári látogatása rosszul sült el, ugyanis nem engedték be a városba, s így elmaradt a koronázása - mesélte a történész, aki szerint ennek ellenére kicsi rá az esély, hogy az Anjou  és Árpád-házi leszármazott megorrolt  volna a városra - amelyet egyébként később saját maga választott  temetkezési helyéül. Az elegáns bordó borítású kötet a Károly Róbert és Székesfehérvár címet kapta, és Spányi Antal megyéspüspök elmondása szerint a király megkoronázásának 700. évfordulójára megrendezett konferencia anyagát tartalmazza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!