Guinness-rekorder lesz-e kutyával gyaloglásban? A hóbortos olasz kísérlete

Székesfehérvár - A 39 éves Gianluca Ratta tizenegy éve járja Európát egy, Olaszországban hozzá csapódott husky kutyával, Shirával. Tegnap Fehérvárra érkezett.

Zsigó Ferenc

- Szia, Luca Ratta vagyok - köszönt tört magyarsággal, amikor a szerkesztőségi portán találkoztunk. Mosolya olyan, mint azoké, akik élvezik a szabadságot, és  jól érzik magukat a bőrükben. Kutyájával, Shirával mindenkihez beköszönt a szerkesztőségben.

Igazolásokat írat alá mindenütt, ahol jár, hogy hiteles legyen a rekord - ha lesz -, pénteken a megyeszékhelyen a Tourinform-irodában igazolták, hogy Székesfehérváron járt. Irattartóját mutatta, amiből kiderült, hogy Gántról  érkezett Fehérvárra. Mesélte, hogy járt a polgármesteri hivatalban, de ott valószínűleg nem értették meg, mit akar, aztán bekopogtatott egy "gemnasiumba", de ott se járt sikerrel, neki lett volna szállás, de a kutyának nem. Büszkén mutatta a Tourinform-iroda igazolását: "van szegesfehervaari dokument!"
- Szia, Luca vagyok, te ki vagy? - köszönt rá mindenkire mosolyogva, aki beszélgetésünk közben ki- vagy bejött a szerkesztőségi épület kapuján. Elmondta, hogy mindenütt próbálja felvenni a kapcsolatot a médiával, mutatta a róla megjelent írások másolatát, és mesélte, milyen kedves emberek a magyarok, nem is érti, Fehérváron miért nem értették meg, mit akar.
Harminc pár cipőt elkoptatott az elmúlt 11 év alatt, végigjárta fél Európát. Olaszországot háromszor gyalogolta körül, aztán következett Svájc, Ausztria, Németország, Franciaország, kapott ottjártát igazoló pecsétes papírt  Liechtensteinben és a Vatikánban is. Négy hónapja lépte át a magyar határt, járt Pécsett, Debrecenben, Egerben, Budapesten - sorolta a városokat, hogy jegyezni sem tudtam -, Székesfehérvárra Tatabányáról érkezett.


- Koszonom, djere ide, kutya, szia, szep vagy, jó reggelt, jó étvadjat - sorolta az elmúlt hónapokban  megismert szavakat, hol akcentussal, hol teljesen tisztán, jól érthetően. Általában családoknál töltötte az éjszakákat,  mindenhol segítettek neki, de most úgy tűnik, a vasútállomáson fog aludni, aztán megy tovább, Veszprémbe. No, ezt nem hagyhattuk annyiban, és néhány telefon után máris megoldódott a dolog: a Comenius iskola és kollégium igazgatója, Rockenbauer Lajos  és kollégája, Szabó Vilmosné Zsuzsa segített, így Gianluca két éjszakát az Ikarus melletti kollégiumban maradhat, hogy kimoshassa ruháit, és kipihenten induljon tovább vasárnap.
- Sziasztok, koszonom minden! - mosolygott ránk hálásan a kollégium udvarán tegnap délután, miközben Shira még egyszer megszagolta a fotós kolléga kocsiját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!