Felpöröghetnek a lakáseladások

FMH - Van kiút az adósságok csapdájából? A lakáspiaci szakértők szerint többen próbálnak lakásaikat értékesítve kiszállni devizakölcsöneikből. A megyében a több tízmillió forintos eladó ingatlanok száma is nőtt, sokan kisebbe költöznének, csökkentve kiadásaikat.

Miskei Anita

 A végtörlesztés lehetősége az első pillanatban sokakban ébresztett reményt,  a szabályozás után kutatva kiderül, sok az érdeklődő,  de kevesen élhetnek ezzel a megoldással - állította Siklósi Ferenc, az egyik székesfehérvári ingatlaniroda munkatársa. Tapasztalatairól szólva úgy fogalmazott, sokan kínálják áron alul ingatlanjukat abban a reményben, hogy azonnal vevőre találnak. Jelenleg  hatalmas a túlkínálat: felújított és lelakott, 50 négyzetméter körüli, panelt vagy téglalakást, de gyönyörű kertvárosi családi házat is kifoghatnak a vásárlók. Ráadásul potom pénzért! - hívta fel figyelmünket a szakember, aki szerint ma  irreálisan alacsonyan is hozzájuthatunk egy lakáshoz. Megjegyezte, az öt évvel ezelőttinél alacsonyabb áron vehetők meg az ingatlanok nem csak a megyében, hanem  az ország más tájain is. 
- Ugyanakkor hiába sok az olcsó ingatlan, kevesen mernek vásárolni - állította Horváth Sándor irodavezető. Ezt a hazai bizonytalan politikai és gazdasági helyzettel magyarázza a szakember.  Horváth Sándor szerint megdöbbentő az építmény- és telekadóról szóló tervezet. Sem a magánemberek, sem a vállalkozások nem mernek lépni, s lehet, hogy jó  vételt szalasztanak el. Mert a tervezett adóemelések sorában az ingatlantulajdonosokat is nagyobb mértékben sújtanák. Eltörölnék ugyanis az építmény- és telekadó adómaximumát,  helyette az önkormányzatok az ingatlan forgalmi értékének akár három százalékát is beszedhetnék.
-  Eddig a tulajdonosokra négyzetméterenként maximum 900 forintot lehetett kiszabni évente, most ez jelentősen  emelkedhet - hangsúlyozta a szakember. A hazai és megyei ingatlanpiac helyzete tehát  stagnál, bár szeptember elején  nagyobb érdeklődést tapasztaltak - összegezte az iroda vezetője.
Hozzátette, aki most vásárol lakást, jobban járhat, főként, ha önerőből képes megfizetni. Egy példát említve megjegyezte, amíg 2006-ban egy belvárosi, vagy belváros közeli panellakásért 8-9,5 millió forintot is elkértek, ma akár 6-7 millióért is hozzájuthatunk. Ráadásul  - tette hozzá a szakember  - ezek többsége részt vett a panelprogramban,  az épületet külsőleg szigetelték, újak a nyílászárók, s a legtöbbet néhány éve belülről is felújították. Ennek ellenére kevesen tudják megfizetni, mert hitelekhez nehezen jutnak a vásárlók. A készpénzes vásárlók  viszont nagy nyertesek is lehetnek, hiszen a megszorult ingatlantulajdonosok  további árengedményre is hajlandók.

 Horváth Sándor azt is  elmondta, irodájukban hiteltanácsadás is folyik,  így igyekeznek azoknak is segíteni, akik devizahitelüket forintra cserélnék. Bár - fűzte hozzá -  nem biztos, hogy hosszú távon könnyebb lesz az adósok helyzete. A szakember azt is  elárulta, sokan  az albérlet lehetőségén gondolkodnak,  eladnák lakásukat,  a hiteltől szabadulnának.  Azt is megtudtuk: azok vannak a legnehezebb helyzetben, akik öt-hat éve írták alá hitelszerződéseiket, mert az ő esetükben az is lehetséges, hogy többel tartoznak, mint amit ingatlanuk a mai kínálat mellett ér.
 Siklósi Ferenc elmondta, a szakma mégis bizakodó, mert a sok megszorítás mellett felmerült a szocpol és a kamattámogatás bevezetésének lehetősége. Megszületett az új otthonteremtési program:
 - A piac közel egy éve várta a kormány elhatározását. Azt, hogy miképpen tud segíteni azoknak, akik lakáshoz szeretnének jutni, de a saját, illetve a piacon elérhető források  ezt nem tették lehetővé. A kormány tervei szerint 4 ezer család fogja a szociálpolitikai kedvezményt (azaz szocpolt) igénybe venni, és 3-5 ezerre becsülik  azon háztartások számát, amelyekben az emberek  kamattámogatott hitelt vesznek fel 2012-ben.
 
Azt persze, még nem tudni, mennyire élénkül a szocpol bevezetésének hatására az ingatlanpiac, annyi azonban bizonyos, hogy a támogatást igénylőnek nem lehet köztartozása.   Ha valaki megfelel a feltételeknek,  a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet  vissza nem térítendő szocpol-támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében  1,6-2,5 millió forint között.
A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul - tudtuk meg Siklósi Ferenctől, aki bízik abban, hogy ennek hatására végre elindul  a szektor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!