Embertelen viselkedés? Panasz a Széphőre a közgyűlésen

Székesfehérvár - Alig háromnegyed óra alatt végére is értek a fehérvári képviselők a közel 30 témának, ami a csütörtöki közgyűlésen terítékre került.

Zsigó Ferenc

Az   önkormányzati tulajdonú lakásokkal és helyiségekkel összefüggő intézkedésekről volt szó a tanácskozás elején, amikor Szigli István képviselő szót kért:  - Embertelen módon viselkedik a Széphő a bérlőkkel, ezért kérem, hogy a cégnél folyó eseményeket kövessük nyomon! - mondta a képviselő. - Egyetértek - hangzott a polgármesteri válasz.  A téma kapcsán egyébként döntés született egy felterjesztésről is, melyben több ponton módosítást kezdeményez a lakástörvényben az önkormányzat. Ismertek a fehérvári lakásgazdálkodás anomáliái, s a felterjesztés indokaként meg is fogalmazódik, hogy a hatályos lakástörvény nehezen értelmezhető, akadályozza a célszerű és hatékony lakásgazdálkodást, korlátozza a piaci alapú bérleti rendszer kialakítását.  A felterjesztést a jegyzői kidolgozást követően a polgármester írja majd alá, és juttatja el az országgyűlési irodára.



Döntöttek a képviselők a színházigazgatói pályázat kiírásáról. Benyújtási határidőként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a város honlapján történő megjelenést követő 30. napot jelöli meg a kiírás.  Zárt ülésen az is eldőlt, hogy az előző pályázati eljáráshoz hasonlóan a testületből Brájer Éva alpolgármestert és Fertő László képviselőt delegálják a kilenc tagú szakmai előkészítő bizottságba, melynek dolga lesz a pályázatok véleményezése.
A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy megállapodást írjon alá a Vállalkozást és Egzisztenciateremtést Elősegítő Közalapítvány (közismert nevén Inkubátorház) kuratóriumával. Ennek lényege, hogy egy évekkel ezelőtti emeletráépítéssel változott az önkormányzat és az alapítvány közötti jogi, tulajdoni helyzet, s a jelenlegi megállapodás ezt próbálja egyértelműsíteni.
Csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat második fordulójához, ennek értelmében kötelezettséget vállal arra, hogy az ösztöndíjpályázathoz ötmillió forint alapot biztosít. Mint ismeretes, az ösztöndíjpályázat célja az esélyteremtés, a hátrányos helyzetben lévő, szociálisan rászoruló diákok felsőoktatásban való részvételének lehetővé tétele.
A vita nélküli döntések sorában a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány alapító okiratát módosították, a módosítás szerint ezentúl a kuratórium tizenegy főből áll.

Vizsgálat a Széphőnél a képviselői felvetés nyomán

A szünetben kérésünkre Szigli István elmondta, több olyan esetről tud, amikor az ügyfél csekkek bemutatásával igazolni akarta tartozása rendezését, de a Széphő ügyintézője megengedhetetlen hangnemben válaszolta, nem érdeklik a csekkek, majd a bíróságon találkoznak. Megkerestük  Fónad Csabát, a Széphő Zrt. vezérigazgatóját, aki egy konferencia miatt maradt távol a közgyűlésről, de - ahogy mondta - ott rögtön reagált volna, ha teheti. Elmondta, elvei szerint ők vannak az ügyfélért, nem fordítva, és feltétlenül vizsgálatot rendel el a képviselői felvetés nyomán. Hozzátette, számos más jellegű panasszal fordulnak hozzá az ügyfelek, ezekre mindig reagál, de ilyen tipusú panasszal még nem találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!