Elmentek már a vadlibáink is!

Fejér megye - Az országos madármegfigyelő napok rendezvényein remekeltek a Fejér megyeiek - több mint 4 ezer madarat láttak Dinnyésen, Zámolyon és Nadapon.

S. Töttő Rita

Közel fél millió madarat számoltak össze a hazai megfigyelők az Európai Madármegfigyelő Napok 130 magyarországi helyszínén - árulta el Berényi Zsombor, a Magyar Madártani Egyesület programkoordinátora, aki szerint Fejér megyéből vettek részt a legtöbben az eseményen.
A szokatlanul nyárias időjárásnak köszönhetően összesen 3500 ember szolgáltatta az adatokat, akik közül 362 fő Dinnyésről leste a szárnyasokat, de még további huszonöt megfigyelőt regisztráltak a megyéből - akik összesen több mint 4 ezer 200 madarat láttak átvonulni Fejér megye légterén. Mint kiderült, a leggyakoribb faj a seregély volt (országszerte 375 ezer példányt regisztráltak), őt követte a tőkés réce (9 ezer példány) és a dankasirály (8 ezer példány). A nadapi Csúcsos-hegyen pedig láttak még a kíváncsi megfigyelők vörösbegyet és zöldikéket, de ez utóbbi fajt a zámolyi víztározónál is örömmel azonosították.
 Az esemény hazai különlegessége egy törpesármány volt, amelyet a fenékpusztai gyűrűző-állomáson fogtak, ez a faj negyedik előfordulása nálunk. Ugyancsak érdekes, hogy számos vonuló madárfaj későn útnak induló egyedeit sikerült megfigyelni, többek között gyurgyalagokat, vadgerléket, molnár- és füsti fecskéket, valamint két batlát is. Hazánk  a Fejér megyeieknek is köszönhetően  a 37 európai és közép-ázsiai ország részvételével zajló eseményen a negyedik helyen végzett mind a helyszínek, mind az adatszolgáltatók, mind pedig a madarak számát tekintve.
Az összes résztvevő ország eddig beérkezett adatai szerint 2 ezer helyszínen, 50 ezer ember, 4 millió madarat figyelt meg. A helyszínek számában Oroszország, Lengyelország és Fehéroroszország, a részvevőket tekintve Oroszország, Svájc és Fehéroroszország, a regisztrált madarak esetében pedig Finnország, Svédország és Oroszország előzött meg minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!