Boldog békeidők a drogozásban - ma már akár futár is hozhatja a cuccot

FMH - Kábítószerprevenció a büntetésvégrehajtási intézeteknél és az együttműködő szervezeteknél címmel rendeztek országos értekezletet csütörtökön a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában.

Tihanyi Tamás

Huszonhat büntetés-végrehajtási intézet és egy sor együttműködő civil szervezet képviselőit köszöntötte ma Baracskán Cséri Zoltán ezredes, főtanácsos, parancsnok.  Kijelentette: szükség van  továbblépésre az együttműködés különböző területein. Az első drogprevenciós csoportot 2003-ban hozták létre az intézetben, az eltelt idő alatt pedig számos kapcsolatot alakítottak ki. Cséri Zoltán szerint meg kell ismerni egymás munkáját, és  a megszerzett tudást fel kell használni  a közös cél érdekében.

A közéletből jól ismert Zacher Gábor toxikológus, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa a tőle megszokott, első hallásra talán  meghökkentő kijelentéseivel fűszerezte előadását. Mondandójának célja az volt, hogy szembesítse a résztvevőket a ténnyel: az elmúlt években erőteljesen megváltozott a drogozás módja és környezete, s aki nem tud lépést tartani ezekkel a változásokkal, lemarad a küzdelemben. Zacher egyenesen boldog békeidőknek nevezte azt a korszakot, ami a középkorúak és az idősebbek képzeletében a kábítószerezéshez kapcsolódik. Azok a drogok viszonylag kiszámíthatóak, sőt, szerethetőek  voltak, jelentős részük eleve illegális szerként szerepelt a nyilvántartásokban.  Az orvosok jól ismerték a szer hatásait, az elvonással járó tüneteket,  a rendőrség látókörében  pedig azonosíthatóak voltak a fogyasztók és a dílerek.
Mára azonban a dílerek kipusztultak, új szerek és új hatások jelentek meg. Megszűnt a klasszikus dílerezés, amikor a fél város tudta, hová kell menni anyagért. Ma már könnyedén meg lehet rendelni az örömöt, azaz a  szereket interneten, ráadásul  úgy van ez is, mint mással: a nagyobb tételben való vásárlás árkedvezményt jelent. A szert pedig futár hozza, akár a pizzát. Az élet felgyorsult, az örömszerzés is gyorsabb lett.

A kábítószer már nem Hollandiából érkezik, hanem egy-két éve többnyire  Indiából és Kínából, ahol képzett vegyészek, orvosok, biokémikusok állítják elő az ottani fizetés többszöröséért - mondta Zacher Gábor. De az előállítás és a szállítás még így is olcsó az eladási árhoz képest, a haszon hatalmas. A legveszélyesebb pedig, hogy  legális anyagként, növényi tápszerként, illatosítóként, fürdősóként, fogyasztószerként, izomtömeg-növelőként,  sőt, inhalátorként szerepel a tudatmódosító anyag  a különböző nyilvántartásokban.
A neves toxikológus figyelmeztetett: nagyon le vagyunk maradva, a többi ország, még Románia is sokkal több szert tett már tiltólistára, mint mi. Szerinte olyan ez, mint az orosz rulett. 

Lapunk nemrég drogprevenciós sorozatot indított. Cikkeink ide kattintva olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!