Tanulósarok, előrelátóan

Székesfehérvár - Ilyenkor, az iskolakezdés idején a legtöbb családban sok a kiadás. Az is könnyen kiderülhet, hogy a régi asztal már nem felel meg a nagyobbacska kamasz igényeinek.

Gábor Gina

 

Hogyan, milyen szempontok alapján rendezzük be a tanulósarkot?-  kérdeztük Kiss Edith lakberendezőt, a Karrier Kft. marketingigazgatóját.
- Nem tartom praktikusnak, amikor az iskolát kezdő gyerekeknek  nagyon kicsi (90x45 centiméteres)  íróasztalokat szereznek be a szülők. Az a tapasztalatom, hogy ezek - bár tetszetősek, kis helyet foglalnak - hosszú távra nem jók:  másfél év múlva egyszerűen kinövik a gyerekek. Ennél  előrelátóbban kell berendezni a tanulósarkot: egy 120x70 centiméteres asztal mindenképpen kell. Amellett  már kényelmesen elfér a gyerek:  kiteheti a nagyobb alakú füzeteket, és később ha nagyobb lesz  a laptopot is ott használhatja. Fontos, hogy legyen fiók is a diák mellett, és praktikusnak tartom, ha az íróasztal fölé egy masszív  - hátfallal is ellátott -, nyitott   polc is  kerül. Lehetőleg akkora legyen, amelyen a   nagyalakú füzeteket,  álló dossziékat,  tankönyveket egyaránt tárolhatja. Jó megoldás, ha a polc és az íróasztal közé egy parafatáblát építenek be. Erre tűzhetők rá az órarend, az üzenetek vagy az  emlékeztető cédulák, amelyek a teendőkre figyelmeztetnek.


Kiss Edith szerint akkor  praktikus a  tanulósarok  berendezése, ha jól áttekinthető, ha az íróasztalnál ülő diák  egy mozdulattal leveheti a naponta használatos könyveket, füzeteket  a nyitott   polcról, ahol mindennek megvan a maga helye.  Ez rendre is szoktat. A lakberendező  a dolgozó- és tanulósarkokkal kapcsolatban elárulja: divatosak  a duplungolt kialakítású, vastagabb, masszívabb hatású  bútorok. Elterjedtek az íróasztalok  és a hozzájuk  tartozó komódok kialakításánál a nyomásra nyíló és záródó ajtók: ez az úgynevezett push open  (nyomd és nyisd) rendszer. A  speciális pántokkal ellátott ajtókon nincs fogantyú: ettől  letisztultabbá válik a bútor formája, szinte belesimul a környzetbe... 
. Persze, a  masszívabb, nagyobb, esetleg komóddal is kiegészített dolgozósarkokat inkább a gimnazistáknak, egyetemistáknak ajánlom. Azért is, mert a  fiatalok manapság  szívesen néznek filmeket is a számítógépen, így   szeretik, ha elfér egy nagyobb képernyő is az asztalon...  Egy-egy családban előfordul, hogy  - ha  kevés a hely, és a gyerek már gimnazista vagy egyetemista  -  célszerűnek találják a  komolyabb, nagyobb családi dolgozósarok kialakítását. Ide a szülők is leülhetnek időnként: itt   intézhetik a levelezésüket és más, papírmunkával járó ügyeiket.
Az íróasztalhoz persze, kényelmes szék is kell:
- Én a teleszkópos, gázrugós, kényelmes  forgószéket már a kisdiákoknak is javaslom - monda Kiss Edith. - Legfeljebb nem kell hozzá karfa, mert a kicsiknek  magasabbra kell állítani a széket: ha a széken karfa van, nem tud jól becsúszni az íróasztal alá. Egy minőségi forgószék hosszú életű. S ha kell,  utólag, akár öt év múlva is beszerezhetünk hozzá egy karfát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!