Segítség a fűtéshez: fára, olajra is jár a támogatás

FMH - Két és félszeresére nőtt a fehérvári önkormányzat ügyfélszolgálatának forgalma, miután az államkincstár adta gázártámogatás helyett mostantól a lakásfenntartási támogatás hivatott például a fűtési terheket is csökkenteni. Fára, olajra is adnak pénzt.

Fejér Megyei Hírlap

Két és félszeresére nőtt az elmúlt néhány hétben a székesfehérvári önkormányzat ügyfélszolgálati irodájának forgalma, s hasonló tolongás figyelhető meg más városi önkormányzatoknál is. Az ok igen egyszerű: szeptember 1-jétől a nagycsaládosokon kívül gyakorlatilag mindenki számára megszűnt a korábbi gázártámogatás. Ezt a mostantól nagyobb körre kiterjesztett lakásfenntartási támogatás váltja fel, amelynek újdonsága, hogy a fával, olajjal  fűtők is kérhetnek segítséget költségeik kifizetéséhez. Amíg korábban az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 százaléka volt a jövedelemhatár, mostantól 250 százalékra emelték, így többen részesülhetnek majd segítségben. Ugyanakkor ezentúl vagyonvizsgálat is követheti a kérelem beadását...

Fontos tudni, hogy lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson túl például lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram, víz- és gázfogyasztás költségeire  is lehet kérni. A tolongás oka tehát az, hogy aki eddig a Magyar Államkincstár által megítélt gázártámogatásban részesült, annak most új igénylést kell benyújtania az önkormányzathoz.
A tervek szerint azzal, hogy a jogosultság jövedelemhatárát megemelték, a korábbinál szélesebb kör kaphat majd támogatást, ugyanakkor mostantól az önkormányzat ellenőrizheti a támogatási igénylőlapon szereplő adatok valódiságát, azaz gyakorlatilag vagyonvizsgálatot végezhetnek. Ez pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy a gázártámogatást kapók egy része mégsem adja be a kérelmet...


A székesfehérvári képviselő-testület a legutóbbi ülésén döntött az ide vonatkozó rendeletének kibővítéséről. Mint Kincses Zsolt Dávid, az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi irodájának vezetője lapunknak elmondta, az országos rendelethez képest Fehérváron jelentősebb támogatást kaphatnak  például az egyedülálló szülők, a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők. A támogatás minimális havi összege 2500 forint, de hogy pontosan ki mennyit kap, azt egy bonyolult képlet segítségével számolják ki. (Fehérváron eddig a legmagasabb összeg egyébként havi 9600 forint volt egy család esetében.) Korábban a mindenkori öregségi nyugdíj   legkisebb összegének (ez most 28 500 forint) 150 százalékát elérő egy főre jutó jövedelem volt a határ, most viszont 250 százalékra emelték ezt. Bevezették viszont a fogyasztási egység fogalmát: az első nagykorút egy egységnek, de a második már csak 0,9-nek kell tekinteni. A támogatást egyébként a kérvényezés hónapjától 1 éves időtartamra kapja az azt elnyerő, azaz ha valaki idén november 12-én adja be a kérelmét, akkor az 2012 októberéig jár. Pontosabban nem is a támogatást elnyerőnek utalják  a havi összeget, hanem például távfűtés esetén  a hőszolgáltatónak, gázfűtés esetén pedig a gázszolgáltatónak. Aki fával vagy olajjal fűt, az saját maga kapja meg a havi segítséget.

A sárbogárdi testület októberi ülésén tárgyal az új lakásfenntartási támogatásról. Sükösd Tamás polgármester részletekről még nem tudott beszámolni, de annyi bizonyos, a  rászorulók 2500 és 7900 forint közötti összeget kaphatnak, az önkormányzat megvizsgálhatja a jogosultságot, az egy főre jutó jövedelem mellett szempont lesz a család nagysága és a lakás, ház mérete is.
A gárdonyi polgármesteri hivatalban is folyamatosan adják be a kérelmeket az új igénylők,  a számuk  jelenleg 25-30 között van. Jankovics Zoltánné aljegyző asszony elmondta, hogy   a településen az eddig is támogatásért fordulók  jogosultsága az év végén lejár,  akkor az új feltételek szerint igényelhetik a segítséget az önkormányzattól.
Velencén tegnap kérelembeadási dömping jellemezte a hivatalt, válaszolta   Szelei Andrea  aljegyző. A városban is többen fordulnak az önkormányzathoz, hogy lakhatásukat meg tudják könnyíteni, ahogy teszik ezt másutt is az állampolgárok, akik nehéz helyzetbe kerültek. A támogatás odaítélését mindenütt megelőzi a vizsgálat.        

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!